0.4 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

VIDEO – ADI Deșeuri aduce explicații: Cum plătim noi mai scump acum gunoiul, ca apoi să ne rămână „sacul cu bani”

Directorul ADI Deșeuri a ieșit azi cu declarații în presă privind majorarea tarifelor, nemulțumirea cetățenilor. Acesta a explicat că trebuie făcute investiții și modificări, la solicitarea UE. Că acum plătim mai mult, dar în viitor, datorită acestor investiții și proiectului ce se implementează, vom plăti mai puțin. „Primăriile vor vedea că rămân la final de an cu sacul cu bani”, a promis acesta.

După ce s-au creat valuri de reacții în jurul măririi tarifelor la gunoi, directorul ADI Deșeuri, Paul Plăian, alături de Răzvan Blid, consultantul și asistentul IT în cadrul ADI deșeuri, au ieșit la rampă cu o serie de lămuriri.

Aceștia au explicat că majorarea tarifelor era, și este, inevitabilă. Uniunea Europeană ar fi „tras de urechi” România că nu reciclează și nu colectează selectiv.

Astfel, a fost obligatoriu implementarea proiectului „Plătești cât arunci”, dar și o reformă în ceea ce privește colectarea și valorificarea gunoiului reciclabil.

Pentru acestea a fost nevoie de noi investiții, lucru ce a dus la obligativitatea creșterii tarifelor. Mai mult, a crescut contribuția la economia circulară, de la 30 de lei/tonă la 80 de lei/tonă. Ceea ce a determinat operatorul de servicii de salubritate să ceară și mai mulți bani, pentru a acoperi și aceste cheltuieli.

Un alt lucru ce a dus la scumpirea tarifelor la gunoi e legat de numărul de utilizatori declarați.

Deși la nivelul județului există peste 300.000 de locuitori, totuși, UAT-urile au declarat doar puțin peste 200.000. Astfel, cantitatea de gunoi strânsă într-un an de zile a fost împărțită DOAR la câți au fost declarați, nu la întrega populație, ceea ce duce la o cantitate mai mare de gunoi pe cap de locuitor, implicit taxe mai mari.

Acest proiect ce se implementează acum este menit să ducă la eficientizarea managementului integrat al deșeurilor. În țară mai sunt încă alte patru județe care se află în proces de implementare a proiectului „Plătești cât arunci”, printre care Iași și Sibiu.

Astfel, deși acum plătim mai scump, pe când vom plăti DOAR cât aruncăm, iar gunoiul reciclabil va fi valorificat, Paul Plaian a promis că „Primăriile vor vedea la final de an că au rămas cu sacul de bani”. Mai mult, se va putea face un tarif diferențiat pentru serviciul de salubritate, în funcție de gunoiul reciclabil valorificat al fiecărui UAT.

[arve url=”https://youtu.be/hmMnVr9PS3k” /]

Plăian și Blid au explicat totodată că deși unii au votat ÎMPOTRIVA majorării tarifelor de salubritate, acesta este un lucru ilegal. Și că vor fi nevoiți să reanalizeze în Consiliile Locale acest lucru. Ei au spus că „taxa de salubrizare este obligativitatea UAT-urilor și nu pot rămâne la tarifele vechi, ci trebuie să găsească rapid o soluție de acoperire a costurilor”.

[arve url=”https://youtu.be/Kmdp6vkDDK8″ /]

„Ce se întâmplă în ipoteza în care nu creștem taxele și nu dezvoltăm sistemul? Doar 3 repercusiuni aș vrea să vă spun: fiecare UAT va plăti, pentru fiecare tonă depozitată, 50 de lei. Fiecare cetățean va plăti în plus 80 de lei pentru fiecare tonă depozitată, iar noi, ca țară, va trebui să plătim 100.000 de euro pentru fiecare zi în care nu implementăm aceste lucruri impuse. Cu alte cuvinte, dacă nu facem aceste lucruri, taxele și cuantumul amenzilor care va trebui să le plătim vor fi chiar mai mari”, a explicat Răzvan Blid.

 

 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Noua colecție de iarnă, la DYA Cool Fashion: Se poartă gecile și paltoanele cu gulere de blană! Găsiți inclusiv mărimi mari 6XL sau 60-62

Magazinul DYA COOL FASHION este cunoscut în rândul bistrițencelor că aduce haine de calitate, elegante sau...

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...