-1.3 C
Bistrița
luni, noiembrie 18, 2024

VIDEO: Academia și-a deschis din nou porțile, la Bistrița…!

După ce mai bine de 10 ani a participat în calitate de elev la Academia de la Bistrița, în acest an a venit vremea să treacă la nivelul următor. Este cazul unei tinere care susține în aceste zile, la Bistrița, cursuri de performanță, alături de unul dintre cei mai cunoscuți muzicieni ai țării.

13 tineri muzicieni din România și Polonia au parte la Bistrița, până în 16 iulie, de cursuri de performanță muzicală într-un proiect devenit deja tradiție: Academia de Flaut de la Bistrița care și-a deschis oficial porțile sâmbătă, cu un concert extraordinar susținut de Ruxandra Rus (flaut) și Despina Ilieva (pian).

După ani de zile, primim în sfârșit confirmarea că tot ceea ce am muncit până acum la Bistrița, unde ne întâlnim de aproape 10 ani de zile, funcționează… A apărut o nouă generație de flautiști extraordinari care cunosc ceea ce propunem noi aici, la cursuri, care și-au însușit structura academică și metodele propuse de noi. Încercăm, practic, de ani de zile, la Academia de Flaut de la Bistrița, să ne sincronizăm cu tot ce înseamnă arta instrumentală internațională, mai ales acolo unde, din păcate, școlile tradiționale românești încă suferă în primul rând în urma unui deficint de comunicare cu lumea de afară…”, a explicat Matei Ioachimescu pentru Bistrițeanul.ro, conștient de faptul că flautul este un instrument modern cu o istorie de doar o sută și ceva de ani, dar un instrument care s-a dezvoltat enorm în ultimii 50 de ani, devenind un instrument solistic, foarte iubit și căutat, pentru care se compune muzică, fără să se bucure totuși de tradiția pianului sau a viorii… „Epoca de aur a tehnicii instrumentale în cazul instrumentelor de coarde sau a pianului s-a desfășurat deja acum 3-400 de ani, în timp ce în cazul flautului – încă se descoperă lucruri extraordinare. În România, în acest spațiu total închis mai ales înainte de ’89, nu am avut acces la informațiile actuale referitoare la această dimensiune. Asta încercăm să facem: să suplinim și să completăm informațiile propuse de școala de flaut românească. Trebuie să ne aliniem, în fapt, cu ceea ce se întâmplă în marile centre culturale…”, a mai subliniat Matei Ioachimescu.

Emoționată, Ruxandra Rus a mărturisit în deschiderea concertului că mai bine de 10 ani a participat în calitate de elev la cursurile Academiei de Flaut și că se simte foarte onorată și fericită pentru că a ajuns să fie asistentă a acestor cursuri, alături de coordonatorul Academiei, Matei ioachimescu.

Tânăra flautistă este originară din Cluj, a absolvit Liceul de Muzică „Sigismund Toduță”, a studiat la Universitatea de Muzică din București, iar din octombrie 2013 este studentă la Universitatea de Muzică și Artă Dramatică din Graz (Austria), solo-flautist al Orchestrei Wiener Symphoniker din Viena, unde a absolvit studiile de licență și unde își continuă, din acest an, studiile de masterat.

Pe lângă activitatea concertistică și numeroasele colaborări cu orchestre importante din țară, Ruxandra Rus activează și în plan pedagogic, ocupând un post de profesor la Școala de Muzică din Rotenturm (Austria).

[arve url=”https://youtu.be/T0OFo_AJfEY” /]

A fost acompaniată de pianista Despina Ilieva (Macedonia), participantă de succes la numeroase recitaluri școlare, festivaluri de muzică clasică și competiții naționale și internaționale. Din 2015, Despina Ilieva este de asemenea studentă a Universității de Muzică și Artă Dramatică din Graz (Austria).

La Bistrița, cele două tinere soliste au interpretat trei sonate pentru flaut și pian compuse de Franz Schubert, Antonin Dvořák și César Franck.

Flautistul Matei Ioachimescu este unul dintre cei mai rafinați muzicieni ai generației sale. Născut la București, într-o familie cu bogată tradiție muzicală, a studiat flautul la celebra „Universität für Musik und Darstellende Kunst” din Viena, pe care a absolvit-o cu merite deosebite la clasa de solistică a renumitei profesoare Barbara Gisler Haase, și s-a perfecționat cu celebrii profesori Pierre-Yves Artaud, Heidi Peter Indermühle și Renate Armin Greiss.

Este Magister Artium al Universităţii din Viena, artist al Fundatiei „Yehudi Menuhin” din Viena şi laureat al mai multor premii şi burse internaţionale. Este profesor invitat al mai multor cursuri de măiestrie din România și Austria, iar tehnica sonoră uimitoare, combinată cu o pasiune muzicală debordantă, îl recomandă pe Matei Ioachimescu ca solist și membru al mai multor formații camerale pe scenele importante din țară și din lume, precum Konzerthaus Wien, Ateneul Roman din București sau Tokyo Suntory Hall.

Matei Ioachimescu cântă pe un instrument de aur de 9K al producătorului japonez Muramatsu, iar bistrițenii se vor putea bucura de prezența sa în cadrul Festivalului Poezia e la Bistrița, unde va susține un recital alături de pianista Verona Maier.

Evenimentul este susținut de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud și Societatea de Concerte Bistrița.

Foto @ Arhivă

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Alege anvelopele și roțile complete de iarnă Mercedes-Benz, pentru a călători fără griji

MATEROM AUTOMOTIVE Bistrița îți oferă 30% reducere* la manopera de montare, la achiziția de anvelope sau roți complete de iarnă Mercedes-Benz. Grăbește-te, campania este valabilă doar până la 31 Decembrie 2024!

REDUCERI la Fashion Baby Store Bistrița: 35 la sută DISCOUNT la toate hăinuțele de copii din stoc

Rochițe roșii sau verzi, pantofiori de lac, costumașe cu papion și alte piese vestimentare cu stil,...

Vrei să navighezi prin iarnă fără griji? Vino la o verificare GRATUITĂ de sezon, la MATEROM AUTOMOTIVE

Vrei să navighezi prin iarnă fără griji ? Vino la o Verificare GRATUITĂ de sezon a autovehiculului tău, efectuată de experții de la MATEROM AUTOMOTIVE.