Numărul incendiilor crește alarmant, odată cu venirea sezonului rece. Pompierii atrag atenția asupra faptului că a avea grijă de cei dragi nu înseamnă DOAR să aprinzi focul. Ci și unde, cum și pregătirea pentru acest lucru. ”Aveți CINCI minute ca să vorbim despre siguranța voastră?” vă provoacă cei de la ISU BN.
Ziua și incendiul la un imobil de locuit, în luna decembrie! Pompierii bistrițeni au stins 9 incendii de la începutul lunii decembrie până azi.
Numărul acestora crește alarmant odată cu sosirea sezonului rece. Iar majoritatea incendiilor sunt provocate de improvizații la instalații electrice sau de căldură, hornuri necurățate, afumătoare improvizate.
În acest context, pompierii au decis să ”Stea cinci minute la povești” cu cetățenii. Pentru a discuta despre siguranța tuturor.
”În ultima perioadă, odată cu scăderea temperaturii, incendii izbucnite în gospodăriile din județul Bistrița – Năsăud sunt anunțate zilnic, în toate colțurile zonei de responsabilitate a Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bistrița – Năsăud. Fie că vorbim de zone rurale sau urbane din județ, incendiile provocate de cauze specifice acestei perioade – coșuri de fum necurățate, improvizații la instalațiile electrice și la sistemele de încălzire, indiferent de combustibilul folosit, afumători neprotejate față de materiale ce se pot aprinde ușor, pot fi EVITATE” au transmis reprezentanții ISU BN.
Astfel, pentru protejarea noastră și a celor dragi, trebuie ținut cont de:
- Coșurile de fum să fie curățate de către personal specializat, utilizate fără fisuri sau improvizații, protejate față de materiale care se pot aprinde ușor (combustibile)!
- Folosirea aparatelor electrocasnice fără improvizații la conductorii electrici sau la aparatele în sine, precum și renunțarea la improvizațiile la instalațiile electrice care sunt utilizate atât în interiorul locuințelor, cât și la nivelul anexelor sau în exteriorul construcțiilor!
- Folosirea sobelor cu sau fără acumulare de căldură în siguranță, fără improvizații, protejate de materiale ce se pot aprinde ușor, fără expunerea materialelor textile pe aceasta, situații ce pot duce în timp la aprinderea celor din urmă!
- Afumătorile folosite frecvent, în mod tradițional, trebuie amplasate la distanță de siguranță față de locuințe, supravegheate în permanență și utilizate la capacitatea prevăzută, fără suprasolicitare! În niciun caz, afumătorile nu se amplasează în podurile caselor!
- Copiii trebuie supravegheați în permanență, sunt cel mai de preț dar, iar de siguranța acestora suntem răspunzători în orice moment al zilei!
Iar pentru acest ultim punct, cu grija față de copii, IGSU, E-ON și DelGaz au făcut chiar și un video:
[arve url=”https://www.facebook.com/isubistrita/videos/238211784314257″ loop=”no” muted=”no” /]
”Considerăm că odată ce aceste măsuri sunt respectate putem să ne concentrăm asupra părților frumoase ale iernii, în cămine care oferă siguranță celor le ocupă!” au concluzionat pompierii bistrițeni.