-1 C
Bistrița
sâmbătă, februarie 22, 2025

VIDEO 10.000 de lei amendă pentru asociația bisericii care administrează căminul de bătrâni de la Cușma, după ce 6 bunici au murit de Covid

Direcția de Sănătate Publică a amendat administratorul căminului de bătrâni de la Cușma și anume Asociația Filantropia Ortodoxă a Bisericii Ortodoxe Române cu 10.000 de lei, pentru că nu a respectat metodologia în contextul pandemiei de Covid-19. 21 de bunici au fost infectați, iar 6 au decedat.

Directorul DSP Anca Andrițoiu a vorbit în cadrul ședinței de Colegiu Prefectural despre focarul de Covid de la centrul de bătrâni de la Cușma. Acesta este administrat de Biserica Ortodoxă, prin Asociația Filantropia Ortodoxă.

21 de beneficiari ai centrului s-au infectat, iar 6 au decedat. De asemenea, s-au infectat și 3 angajați ai centrului. Potrivit directorului DSP, centrul nu a respectat metodologia și, mai mult, nu a anunțat focarul de Covid. Beneficiarii nici nu au fost testați periodic așa cum trebuia.

„La Cușma în acest moment sunt 24 de cazuri, din care trei sunt angajați, restul beneficiari. Din păcate au fost 6 decese până în momentul acesta. A fost primul caz, o îngrijitoare de curățenie care a fost pozitivă acolo. Atunci când s-a făcut ancheta declarația ei a fost că ea n-a fost în ultima săptămână deloc la centru pentru că s-a autoizolat la domiciliu.

Am așteptat să vedem cum evoluează lucrurile. Din păcate cred că a fost și o problemă de comunicare, pentru că ei au chemat ambulanța au mers la spital, au făcut terapie, fără să anunțe absolut nimic. Mergând la spital nu ne-am dat seama că sunt cei din centrul de la Cușma. După câteva zile ne-am trezit cu 16 cazuri, în urma testării periodice, pe care trebuiau să o facă mult mai repede”, a explicat Anca Andrițoiu, astăzi, la Colegiul Prefectural.

Aceasta a mai precizat că administratorul centrului a fost amendat cu 10.000 de lei pentru nerespectarea metodologiei.

„S-a dat amendă de 10.000 de lei, celor care răspund de activitatea de acolo, pentru nerespectarea metodologiei. N-au testat, ei trebuiau să testeze în continuare beneficiarii odată pe lună, personalul la două săptămâni. Personalul s-a testat, dar pe beneficiari nu i-au testat, pentru că spun ei, beneficiarii nu mai vor să fie testați, se opun”, a mai spus directorul DSP.

Deși era vorba despre un centru cu persoane vulnerabile, acestea nu au fost vaccinate, neexistând nici măcar acordurile necesare. Doar personalul s-a vaccinat. Niciunul dintre cei 6 decedați nu fusese vaccinat.

 

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

AMICII BUILDING angajează Inginer proiectant Instalații. Noi locuri de muncă, disponibile în Bistrița

AMICII BUILDING angajează Inginer proiectant Instalații. Locuri de muncă, disponibile și la Cabinetul de psihologie Sutea Rozalia își extinde echipa și caută logoped și pedagog de recuperare. Noi locuri de muncă, disponibile în Bistrița, la depozitul AnnaFiori.ro Sărata, STEWO Năsăud sau Restaurant Arena by Casa EMA.

RUBIN Dragobete Drive – Pentru o dragoste care merge mai departe cu Kia, Suzuki, Ssangyong și MG!

Rubin Motors Bistrița – dealer autorizat Kia, Suzuki, Ssangyong și MG îți propune să sărbătorești iubirea cu o experiență auto memorabilă! Participă la campania specială „Dragobete Drive" și ai șansa de a câștiga și o cină romantică la Hotel Roser House – un loc de poveste pe malul lacului Colibița, unde iubirea și peisajul montan se întâlnesc perfect.

5 Soluții simple pentru a-ți atinge obiectivele majore

Achiziționarea unei proprietăți imobiliare, a unei mașini, investiția în educație sau orice alt obiectiv major cu impact pe termen lung poate părea o provocare atunci când apare partea financiară. Însă, există soluții la îndemână care îți vor facilita accesul către planurile tale. Trebuie să știi unde să le cauți și cum să le accesezi.