Cea mai mare ecologizare de pe traseul Via Transilvanica a avut loc în 10 iunie, cu ajutorul elevilor din 35 de școli din Suceava, Mureș și Bistrița-Năsăud. Nu mai puțin de 25.000 de kilograme de deșeuri au fost adunate din natură într-o singură zi.
În 10 iunie, Tășuleasa Social a marcat prin intermediul proiectului Ziua Bună – Ziua Voluntarilor Mici cea mai mare ecologizare de pe traseul Via Transilvanica. Proiectul a adunat elevi din 35 de școli din Suceava, Mureș și Bistrița-Năsăud, care au colectat împreună 25.000 de kg de deșeuri din natură.
Ecologizarea a avut loc simultan în 110 localități de pe traseul Via Transilvanica, din cele 3 județe. Acțiunea a implicat 1.400 de elevi, 1.600 de „părinți adoptivi de km”, dar și autorități locale și centrale. Împreună au reușit să curețe 1.000 de borne Via Transilvanica, de pe traseu și au colectat 10 tone de deșeuri din plastic și 15 tone de deșeuri menajere.
„Prin implicarea și responsabilizarea locuitorilor din comunitățile locale, organizatorii au reușit să creeze nuclee locale de elevi și profesori care să asigure o întreținere sustenabilă pe termen lung. Rolul nucleelor astfel formate este acela de a duce mai departe ceea ce au învățat în ateliere și de a transmite grija față de mediu în întreaga comunitate din care provin”, precizează reprezentanții Tășuleasa Social.
În cadrul acțiunii au fost eliminate două gropi de gunoi olegale, acțiune la care a participat și ministrul Mediului Tanczos Barna.
Tășuleasa Social a luat în calcul pentru anul acesta și recompensarea școlilor participante la ecologizare. O clasă dintre toate participante va fi recompensată cu o sponsorizare de 5.000 de euro, care va fi investită pentru îmbunătățirea condițiilor de studiu.
Foto: Tășuleasa Social.