Se fac pași în realizarea Heliportului la Spitalul Județean. Acesta ar fi al doilea heliport de terasă din țară. Deși sunt puține firme care pot să facă așa ceva, deja există ofertant. Managerul spitalului e sigur că lucrările vor fi gata cât de repede. CÂND am putea avea heliport funcțional:
Bistrița se va putea mândri cu un heliport de terasă. Demersurile au fost deja începute și lucrările vor putea fi demarate în curând.
„Săptămâna viitoare vom finaliza evaluarea tehnică și se va semna contractul de proiectare și execuție. Avem un ofertant. Suntem aproape finalizați cu evaluarea. Proiectarea nu cred că va dura mai mult de 30 de zile, după care vom începe lucrul efectiv. Ofertantul e o asociere între o firmă din Iași și una din București. Condițiile la Heliport sunt puțin mai speciale. Firma trebuie să fie autorizată de către Autoritatea Aeronautică Civilă. Nu sunt foarte multe firme care sunt autorizate. Mai mult decât atât, sunt foarte puține care au și experiența necesară. În România, la ora actuală cred că este un singur heliport de terasă, funcțional, la spitalul din Oradea. Acolo, inițial a fost construit ca și platformă tehnologică. Și apoi l-au autorizat ca și heliport”, a declarat managerul Spitalului Județean Bistrița.
Acesta susține că vom avea Heliport funcțional într-un timp relativ scurt.
„Eu cred că la anul pe vremea asta o să avem heliport funcțional. Nu cred! Sunt mai mult ca sigur!”, a spus Lazany.
Veștile nu sunt la fel de bune în ce privește lucrările la secția de TBC și la UPU. Pe 30 iulie a fost organizată a treia licitație pentru secția TBC. Iar pentru UPU, proiect a cărui valoare ajunge la 2,7 milioane de euro, se va organiza, în 12 august, a doua licitație, la Alba Iulia. La prima licitație nu s-a prezentat nimeni.
„De aia am zis că până nu avem contract semnat nici nu fac vreo măsură să relochez UPU, că nu are rost. Și pe partea de proiect, termenul de execuție e un an și jumătate. Dar pe partea de SF am discutat atunci cu proiectanții de o soluție tehnică care cred că o putem face într-un jumătate de an. Cu module de alea betonate, care le iei, le torni și apoi imediat le asamblezi. Deci la UPU nu am avut ofertant. Înainte aveam câte șapte, opt sau zece. Se băteau pe proiecte. Acum, nu s-a prezentat nimeni”, a explicat Gabriel Lazany.