0.6 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

Vederea la copii: Sfaturi de la specialiștii Q Vision din Cluj-Napoca!

Capacitatea unui copil de învățare și dezvoltare este direct legată de calitatea vederii sale. Astfel, un copil cu probleme de vedere va percepe lumea diferit, iar orice activitate se poate transforma într-o provocare. Pentru a evita astfel de situații, specialiștii de la Clinica Q Vision din Cluj-Napoca vin cu o serie de sfaturi și recomandări pentru părinți.

Văzută prin ochii unui copil, lumea este mai frumoasă, mai plină de culoare. Potrivit dr. Oana Rusu de la Clinica Q Vision din Cluj-Napoca, la naștere, sistemul vizual al copiilor este incomplet dezvoltat, astfel că un nou-născut sau sugar cu vedere normală nu va vedea la fel de clar ca un adult.

În primii ani de viață se desăvârșește dezvoltarea cortexului vizual și a căilor de transmitere a impulsurilor luminoase spre creier, această dezvoltare fiind direct legată de calitatea informațiilor pe care creierul le primește de la cei doi ochi. De asemenea, în această perioadă timpurie, ochii învață să funcționeze împreună ducând la dezvoltarea vederii performante pe care copilul va ajunge să o aibă mai târziu ca și adult.

Însă orice anomalie prezentă la naștere sau care apare în stadiile precoce de dezvoltare a vederii îngreunează sau compromite dezvoltarea unei vederi performante. După vârsta de 8-9 ani, acest lucru duce la modificări ireversibile în calitatea vederii de la vârsta adultă. Ametropiile (viciile de refracție), cataracta congenitală, glaucomul congenital, malformațiile retiniene sau ale nervului optic, tumorile oculare, alinierea vicioasă a axelor vizuale (strabismul) sau nistagmusul duc la o dezvoltare deficitară a vederii la ochiul afectat și a vederii binoculare, iar în timp dacă acestea rămân netratate, la apariția ambliopiei (ochiul leneș).

Cu cât tulburările de vedere sunt depistate mai devreme, cu atât cresc șansele unei recuperări bune și a unei vederi normale. Academia Americană de Oftalmologie Pediatrică și Strabism recomandă ca primul consult oftalmologic să fie făcut atunci când copilul are între 6 și 12 luni. Dacă nu există modificări evidente pe parcursul anilor, se recomandă o reevaluare ulterioară la vârsta de 3 ani și consulturi anuale sau o dată la doi ani după vârsta de 5 ani. Copiii cu probleme oftalmologice care beneficiază de tratament până la vârsta de 3 ani au cele mai mari șanse de recuperare a vederii.

În jurul vârstei de 7 ani, sistemul vizual este aproape complet dezvoltat astfel că, după această vârstă, recuperarea vederii unui ochi ambliop (ochi leneș) devine foarte dificilă, uneori chiar imposibilă”, spune dr. Oana Rusu.

Părinții interesați de sănătatea ochilor copiilor lor pot oricând să apeleze la o programare la Centrul privat de oftalmologie Q Vision din Cluj-Napoca, situat pe Strada Constantin Brâncuși, la nr. 117.

Programările se pot face atât pe site-ul clinicii http://www.q-vision.ro/ cât și la telefon: 0264 702 040 sau 0786 160 064.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Noua colecție de iarnă, la DYA Cool Fashion: Se poartă gecile și paltoanele cu gulere de blană! Găsiți inclusiv mărimi mari 6XL sau 60-62

Magazinul DYA COOL FASHION este cunoscut în rândul bistrițencelor că aduce haine de calitate, elegante sau...

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...