Și Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud și-a trimis o parte din tezaur la muzeul din Drents, de unde au dispărut mai multe piese din tezaurul dacic, printre care și inestimabilul coif dacic de la Coțofenești. Potrivit directorului Complexului Muzeal Alexandru Gavilaș a fost trimis la Assen valorosul tezaur de la Șieu Odorhei, din care nu lipsește nicio piesa.
Parte din tezaurul dacic românesc a fost expus mai bine de jumătate de an la muzeul Drents din Assen (Olanda). Ieri trebuia să se încheie expoziția, iar cu o zi înainte de asta mai multe piese inestimabile din România aparținând tezaurului dacic au dispărut.
Printre piesele furate se numără și coiful dacic de la Coțofenești, o piesa inestimabilă din tezaurul dacic. Hoții încă sunt căutați în întreaga Europa.
Printre muzeele din România care au trimis parte din tezaurul lor la expoziția din Olanda se numără și Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud. Piesele sunt intacte și se vor întoarce în România chiar săptămâna asta, cu un transport securizat.
„Noi am trimis 6 monede, din aur și argint și tezaurul de la Șieu Odorhei. Nu avem nicio piesă lipsă. Ele vor veni în cursul săptămânii în România”, a explicat pentru Bistrițeanul.ro Alexandru Gavrilaș, directorul Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud.
Tezaurul de la Șieu Odorhei este format din 207 tetradrahme grecești din argint și 7 monede celtice de aur, care au aparținut unui nobil dac ce a participat alături de Burebista la expediția împotriva celților din anii `60 î.Hr. Tezaurul a fost descoperit în 1982, de arheologul George Marinescu.
Foto: bnpoartatransilvaniei.ro