Urbanismul bistrițean e un haos, spun în cor urbaniștii și arhitecții care își desfășoară activitatea în oraș. Deși pare greu de crezut, acum un secol, lucrurile erau mult mai clare. Sașii au adus la Bistrița reguli de urbanism foarte clare, cu aliniamente, scurgeri, coloristică.
Haosul în modul de a construi în Transilvania pare să fie un obicei relativ nou. O subliniază cei de la Asociația Petrus Italus Trust, care spun că sașii au adus reguli de urbanism clare, cu aliniamente, scurgeri, coloristică.
„Nivelul era specific Europei de Vest. Baza sănătoasă era acolo, era ușor de construi pe ea. În loc de asta construim urât și lângă roțile tirului, ascuzându-ne de zgomot și poluare în spatele casei. Atunci erau case generoase, cu fronturi retrase mult de la stradă. În față, grădini deschise, fără gard. (…) Azi a apărut și tendința de a îngrădi loturile lungi dintre casă și stradă și de a înghesui acolo mașini și garaje, pe stil de magherniță”, notează cei de la Italus Trust.
Potrivit acestora, regulile erau respectate și în zonele rurale, aceste fronturi retrase mult de la stradă cu grădini deschise și fără gard întâlnindu-se din zona Șieului și până în Teaca sau Dumitra.