Trei ani a durat procesul în care Corneliu Gaiu, unul dintre cei mai buni arheologi ai Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, a fost judecat pentru neglijență în serviciu, fiind acuzat că ar fi ajutat la valorificarea unor obiecte arheologice valoroase. Acesta a fost achitat.
În anul 2016, Corneliu Gaiu, unul dintre cei mai respectați și buni arheologi ai Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, era trimis în judecată pentru abuz în serviciu.
Procurorii îl acuzau că ar fi ajutat la valorificarea unor obiecte arheologice valoroase, care ar fi fost găsite cu ajutorul teledetecțiilor ilegale. Se întâmpla în anul 2015, pe când Gaiu era director în cadrul Complexului Muzeal Județean Bistrița-Năsăud.
Acesta i-ar fi plătit unui colecționar de artă 50.000 de lei din banii muzeului, pentru achiziționarea unui vas de aur, a unui topor și a unei dălți din bronz. Teledetecțiile în urma cărora au fost găsite aceste obiecte s-ar fi desfășurat ilegal, în situri arheologice.
Luna aceasta, Corneliu Gaiu a fost achitat de către judecătorii Judecătoriei Bistrița. Decizia nu este una definitivă. Judecătorii au menținut însă măsura popririi sumei de 50.000 de lei și lasă nesoluționată acțiunea civilă exercitată de Complexul Muzeal.
„Achită pe inculpatul GC cu domiciliu procesual ales în mun. Cluj-Napoca, Aleea Barteş, nr. 2, ap. 50, jud. Cluj, fără antecedente penale, pentru săvârşirea infracţiunii de neglijenţă în serviciu, faptă prev. şi ped. de art. 298 C.pen. În baza art. 25 alin. 5 C.pr.pen., lasă nesoluţionată acţiunea civilă exercitată de partea civilă Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud. În temeiul art. 404 alin. 4 lit. c rap. la art. 397 alin. 5 C.pr.pen., menţine măsura asiguratorie a popririi sumei de 50.000 lei, aparţinând inculpatului GOM , aflată în contul deschis pe numele său la Banca Transilvania Bistriţa”, se arată în hotărârea dată de judecători chiar zilele trecute.