În 24 Ianuarie 2025, de la ora 18.00 sunteți invitați la un spectacol omagial intitulat „Uniți sub tricolor”. Evenimentul are loc la Centrul Cultural Dacia. Intrarea este liberã.
Spectacolul omagial Uniți sub tricolor va fi susținut de Ansamblul Profesionist „DOR ROMÂNESC”. Alături de acesta, pe scenă vor evolua și soliștii Domnica Dologa, Mirela Petruș, Anuța Motofelea, Cristina Retegan, Oana Matei-Coruți, Georgiana Păduraru, Lenuța Purja, Cristina Bugnar, Nicolae Cioancă.
- Dirijor: Horațiu CIGU
- Coregraf: Adrian PAȘCU
- Regia artistică: Matilda PASCAL COJOCĂRIȚA
- Manager: Alexandru PUGNA
Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud
În fiecare an, pe 24 ianuarie, sărbătorim Ziua Unirii Principatelor Române. Evenimentul este cunoscut și sub numele de „Mica Unire”. Este considerat primul pas spre înfăptuirea statului național unitar român, iar în acest an se împlinesc 165 de ani de la marele eveniment.
Hora Unirii – poezia lui Vasile Alecsandri, publicată pentru prima dată în 1856, în revista lui Mihail Kogălniceanu – se cântă în fiecare an pe 24 ianuarie, reamintind astfel momentul în care Moldova și Țara Românească s-au unit sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. Muzica a fost compusă de Alexandru Flechtenmacher.
Hai să dăm mână cu mână,
Cei cu inima română,
Să-nvârtim hora frăției,
Pe pământul României!
*****
Unirea Principatelor Române a început în 1848, odată cu realizarea uniunii vamale între Moldova și Țara Românească, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu. Deznodământul Războiului Crimeii a stăvilit pentru un timp ambițiile geopolitice ale Imperiului Rus la Dunărea de Jos, fără a consolida efectiv Imperiul Otoman de care depindeau principatele, ceea ce a creat un context favorabil realizării unirii.
Votul popular favorabil unirii în ambele țări, rezultat în urma unor Adunări ad-hoc în 1857 a dus la Convenția de la Paris din 1858, o înțelegere între Marile Puteri, prin care se accepta o uniune mai mult formală – între cele două țări, cu guverne diferite și cu unele instituții comune.
La începutul anului 1859, liderul unionist moldovean Alexandru Ioan Cuza a fost ales ca domnitor al Moldovei și Țării Românești, act care a adus cele două state într-o uniune personală. În 1862, cu ajutorul unioniștilor din cele două țări, Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul, realizând unirea politică. După înlăturarea sa de la putere în 1866, unirea a fost consolidată de succesorul său, principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, iar constituția adoptată în acel an a denumit noul stat România.