Prefectura județului Bistrița-Năsăud a organizat, după opt zile de la începerea conflictului militar din Ucraina, o conferință de presă în care își anunță participarea la actele umanitare în parteneriat cu ONG-urile care sunt deja „în foc” de mai bine de o săptămână.
Invitate la o ședință în sala mare a Palatului Administrativ, mai multe ONG-uri care se implică în momentul acesta cu sprijin umanitar pentru persoanele refugiate în România, din Ucraina, au prezentat atât problemele cu care se confruntă, cât și soluții pe care ar trebui să le pună în aplicare și autoritățile statului. Adică Prefectura și conducerea acesteia, respectiv Mica Oprea, reprezentanta Guvernului României în teritoriu.
Dacă aceasta trebuia să fie o ședință operativă și constructivă, a fost mai degrabă solicitantă și cu multe… piedici fără voie din partea autorităților. Autoritățile au început abia acum să se organizeze.
Încă din prima zi, ISU Bistrița-Năsăud a fost prezentă în punctele de frontieră pentru a oferi sprijin refugiaților. Dar și pentru a se ocupa de partea logistică, împreună cu celelalte inspectorate pentru situații de urgență din țară.
Prefectul „Bună întrebarea!”
Mica Oprea nu a știut cum să răspundă întrebării „Unde depozităm obiectele mari pe care le primim (n.r. saltele și alte bunuri asemănătoare)?”. Aceasta a răspuns cu „Bună întrebarea!”. Iar mai apoi a explicat că se vor gândi la variante.
Subprefectul Ioan Zăgrean a fost desemnat să coordoneze operațiunile și crearea unei celule de coordonare. În acest moment, în raportul Prefecturii, sunt prezentate 577 de locuri disponibile pentru refugiați pe întreg teritoriul județului nostru. Dintre acestea, 55 sunt ocupate. 158 de refugiați sunt cazați de sistemul privat, în diferite zone ale județului.
Dintre cei prezenți, un reprezentant al Asociației pentru Reintegrare Socială a propus să fie deschis un fond de utilități pentru cei care găzduiesc pentru o perioadă mai lungă de timp refugiați. Fără ajutor, pe termen lung, costurile cu utilitățile ar putea să falimenteze asociațiile.
Chiar dacă și-a prezentat planul și implicarea Prefecturii în acest sens, Mica Oprea a tratat rece subiectul. A replicat că și Prefectura s-a gândit deja la așa ceva. Și că vor mai fi purtate discuții referitoare la acest aspect.
Cam asta s-a întâmplat cu toate propunerile și ideile venite din afară. Nu au fost în niciun fel contrazise, însă Prefectura își asuma deja ideile. Deși până acum doar a privit de pe margine.
În aceste condiții, cu un război la graniță și unul în propria ogradă, Mica Oprea pare că a pierdut frâiele instituției.
Tot mai multe persoane care se ocupă de partea de comunicare sau din cancelaria domnișoarei Oprea pleacă văzând cu ochii. În ultimele două luni patru persoane au părăsit grupul de comunicare cu presa.
Apropo de grupul de comunicare cu presa: ne luăm adio de la el. Zvonurile se întețesc și se pare că angajații Prefecturii au fost deja informați: NU se va mai comunica!
Cel puțin nu cu exteriorul și presa. Unul dintre grupurile de discuții se află în prag de dizolvare. E vorba de unul dintre canalele prin care jurnaliștii se informau și primeau clarificări. În perioada în care avem nevoie de informare de la sursă, de informații valide și corecte ca de aer, cineva trântește ușa comunicării în nasul celor care lucrează în presă. Și încalcă dreptul fundamental la informare (din poziția unei funcții publice).
Ce știm că se întâmplă de bine?
Alimentele neperisabile, pamperșii, obiectele pentru igienă corporală și altele vor fi strânse și inventariate, depozitate în locuri special amenajate. Astfel încât România să poată face față și celorlalte valuri de refugiați care vor veni.
ONG-urile din Bistrița-Năsăud se implică și păstrează legătura și cu primarii din județ sau deputați care pun umărul și îi ajută pe vecinii din Ucraina.
Județul nostru este unul de tranzit pentru refugiați. Însă pe perioada desfășurării evenimentelor și cât timp vor fi găzduite persoane din Ucraina pe teritoriul acestuia, toate măsurile vor fi asigurate pentru confortul, igiena acestora, dar și contact permanent cu cei rămași în țara năpăstuită.
„Doamna de fier”a ruginit?!:)))
Dar la ce va ți așteptat cu o astfel de femeie?
Nimeni nu i că ea, le știe pe toate, cea mai deșteaptă, .
Și la primărie ii lingeau clanța pupincuriști doar dor pune bine cu primarul.
Trebuia trimisa la vatră că mai nenorocește niste suflete nevinovate că la CJ și primărie.
Nu mai avem oameni buni a fost singura care putea ocupa acel post.
Vai de ea Românie.
Și la primărie se spunea că primarul lua lumina zilnic de la ea, dar a lăsat organigrama neterminata de aceia probabil nu mai face primarul nimic.
Vadă, angajați de pile și obligații.
Scuze, Face angajări pe banda de pile și obligatii
Mai nenorocește niste suflete această domnișoară.
Nu ia ajuns la CJ și primărie.
Pai tocmai dumneavoastră lăudați aceasta persoana, „doamna de fier”
Ar trebui sa ne punem cu totii întrebarea cum de placa atâtea persoane din prefectura, au plecat și din CJ, au plecat din primărie când era secretara.
Oare toți sunt răi ea fiind singura persoana deșteaptă și adevărată profesionistă?🤮🤮
Trimiteți o acasă că îi ajunge, dacă se poate la Moldova.
Are pensie de vreo 6500 lei, din câte știu n are familie numeroasa .
Alți se lupta sa se descurce cu 1800 lei și cu familie.
Doamne ajutai și dai gândul bun sa ia o pauza mareeeee.
Asta e din ciclul: Bună întrebarea! Altă întrebare! Dacă vă mai amintiți episodul!
O persoana ca ea nu are ce cauta la conducerea unei institutii. Mai ales a Prefecturii. Ii lipseste orice abilitate de comunicare, jigneste, creaza o atmosfera de razboi si tensiune, nu are aptitudini manageriale, nu are pic de empatie sau intelegere fata de oameni. Femeia asta nu poate vorbi fara a jigni sau a rani, fara a varsa venin.
Bravo domnule Moldovean și Bistrițean, ați pus punctul pe I.