Proiectul „Fii responsabilă de sănătatea ta! – programe regionale de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin” aflat la a doua etapă din regiunea Nord-Vestică la nivelul județului Bistrița-Năsăud continuă și anul acesta, după două runde desfășurate în perioada 2012-2021. Statistică îngrijorătoare – una din cinci femei testate, pozitivă la testul BPN, conform datelor de anu trecut.
Cancerul de col uterin, cunoscut și sub denumirea de cancer cervical, reprezintă aproximativ 8% din totalul cazurilor de deces cauzate de cancer. Este cauzat de mutațiile din ADN celular, care duc la creșterea anormală a celulelor din mucoasa colului uterin. Acest cancer poate afecta țesuturile mai adânci ale colului uterin și se poate răspândi în alte părți ale corpului (metastază), adesea plămâni, ficat, vezică, vagin și rect.
Simptomele nu se observă de la bun început, astfel că acest tip de cancer trebuie descoperit în stadii incipiente, înainte ca celulele precanceroase să se dezvolte.
Anul trecut au fost efectuate, în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2021, 1048 de teste. Chiar dacă numărul de femei testate a fost unul redus, gradul de pozitivizare este foarte ridicat, și anume 20,13%.
Echipa de medici și asistenți formată în județul Bistrița-Năsăud luptă cu acest virus periculos încă din 2012. În acest moment, Spitalul Orășenesc Beclean este mobilizat pentru a prelucra teste Papanicolau, urmând ca și SJUB și Clinica Sanovil să preia inițiativa.
Targetul propus pentru testare de către DSP este de 1200 de femei pe lună, până la finele anului în curs. Campania se va derula și în cabinetele medicilor de familiei, fiind pioni importanți în campania de informare, educare și comunicare a proiectului, prezentând femeilor aflate la cabinet riscurile, dar și importanța unei testări din cinci în cinci ani.