-0.6 C
Bistrița
luni, decembrie 23, 2024

Un tânăr de 28 de ani, binecuvântarea școlilor de pe Bârgău. Profesorul hi-tech își învață elevii cu ajutorul aplicațiilor

Profesorii dedicați, plăcuți de copii, care fac tot posibilul ca elevii să asimileze informațiile și skill-urile necesare par personaje desprinse din cărți. Un tânăr de 28 de ani care predă la două școli de pe Valea Bârgăului ne demonstrează că astfel de dascăli întâlnim inclusiv în învățământul rural.

Cristian Pop, un tânăr de 28 de ani ne demonstrează că dacă îți place ceea ce faci, poți să faci performanță oriunde, chiar și în mediul rural. Acesta predă geografie la două școli de pe Valea Bârgăului: Prundu Bârgăului și Josenii Bârgăului.

Tânărul s-a dedicat acestei profesii în urmă cu patru ani, după ce a terminat masterul. Acesta a fost repartizat la școala din Vermeș și era nevoit să parcurgă zilnic aproape 50 de kilometri dus și tot atâția întors, pentru a îi putea învăța geografie pe elevi. Profesorul a mai predat în Bistrița, în Dorolea, Valea Bârgăului și Vermeș.

Cristian Pop se folosește de atracția elevilor săi pentru tehnologie pentru a-i stimula să învețe. Dascălul nu se ferește să se folosească de aplicații pentru telefonul mobil, tablete și computer, pentru a-i ajuta pe elevi să descopere geografia.

Printre aplicațiile folosite de profesorul de geografie se numără Kahoot!, cu ajutorul căruia le dă teste copiilor. Deși lucrările de control îngrozesc elevii, prin intermediul acestei aplicații, profesorul reușește să îi mențină atenți și chiar să trezească spiritul de competiție din ei.

„Oricum ei folosesc foarte mult telefoanele, tabletele și laptopurile și în loc să se joace tot felul de prostii, care nu îi ajută, mai bine îi motivăm să se joace un joc geographic și învață mai repede și cu plăcere”, spune Cristian Pop.

Kahoot! este o platformă gratuită de învățare bazată pe joc și tehnologie educațională. Aceasta a fost lansată în anul 2013 în Norvegia și a ajuns să fie folosită în 18 țări.

Aplicația îți permite să creezi jocuri pe orice subiect, pentru elevi de toate vârstele. Aceasta poate fi accesată de pe orice dispozitiv conectat la Internet – calculator, telefon mobil, tabletă.

Profesorul Cristian Pop alături de o parte din elevi, urmărind un film 

Kahoot nu este singura aplicație cu ajutorul căreia copiii de pe Valea Bârgăului află secretele geografiei. Cristian Pop se folosește la clasele de gimnaziu și de Seterra, un alt joc educativ, care îi ajută pe elevi să afle mai multe despre țările lumii, capitale, oceane, steaguri, orașe și continente. Aplicația prespune exerciții practice pe hartă.

„E mult mai ușor pentru ei. Progresul pe care l-am văzut la ei după utilizarea acestor aplicații este dat de faptul că se orientează mult mai ușor pe hartă și le este stârnit interesul, îi motivează să învețe. E mult mai bine decât să le predai și să noteze în caiet, după care să învețe pe de rost. Asta ar trebui să facem noi, ca profesori, să îi îndrumăm să învețe cu ajutorul «armelor» lor”, spune profesorul.

Dascălul nu s-a oprit aici și a apelat chiar la personaje populare pentru a-i învăța pe copii. De exemplu, despre Dunăre le-a vorbit, într-un filmuleț Avram Iancu, un bibliotecar din Petroșani, care a înotat 2.860 de kilometri pe Dunăre.

Pentru a-i învăța pe copii despre Polul Nord, Cristian Pop l-a chemat pe Tibi Ușeriu să le vorbească.

Talentul ascuns din școlile de la țară

Dacă mulți profesori abia așteaptă să ajungă în școlile din mediul urban, datorită dotărilor și a faptului că se spune că elevii sunt mai pregătiți și conștiincioși, Cristian Pop susține că se simte foarte bine în mediul rural.

Acesta spune că și aici poți să dai peste copii talentați și conștiincioși:

„Eu am predat la multe școli de la țară și peste tot am întâlnit copii talentați, care munceau mult, poate mai mult decât cei de la oraș. Unii chiar făceau naveta pe jos, aveau grijă de animale după școală și își făceau și lecțiile. E mai dificil pentru elevii de la țară. Mă simt foarte bine unde sunt, cu ce fac”, precizează profesorul.

Efortul pe care îl fac copiii de la țară este de multe ori dublu comparativ cu cel făcut de cei din mediul urban, care nu au altceva de făcut decât să învețe. Cei de la școală poate au de făcut naveta până la școală, iar după-masa e împărțită între teme și grija pentru animale.

„Și la țară poți să descoperi o grămadă de copii talentați. Nu mi se pare normal să fugă profesorii de școlile de la țară, că practic de la țară au plecat cei mai mari oameni ai României. La țară poți să descoperi o groază de talente, dacă știi cum. Aici dai peste copii foarte bine crescuți și cu foarte mult bun simț. Chiar îmi place la țară. E o relaxare și o plăcere de a preda. Toate lucrurile, dacă le faci cu plăcere, ies bine, iar copiii simt asta. Când un profesor este dedicat, e imposibil ca elevii să nu ne răspundă cu aceeași monedă”, completează dascălul.

 

 

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...

Vrei ochelari noi de la Iana Optic de sărbători? Grăbește-te, închid în perioada sărbătorilor

Iana Optic e magazinul preferat de optică al multor bistrițeni, de aproape 20 de ani. Rame...