Deși sunt o comunitate mică (doar 19 persoane în tot județul Bistrița-Năsăud) și nu se bucură de o prea mare forță financiară, și-au propus și speră ca anul viitor să ofere Bistriței un monument extraordinar, unic în România, va preaslăvi la Bistrița viața a mii de oameni…!
„Sinagoga a fost construită în 1856, prin contribuția personală a evreilor care au locuit în acea perioadă aici. Au venit pe meleagurile noastre prin 1840, din zona Galiției de Nord, în urma pogromurilor care au avut loc acolo. În Bistrița evreii au găsit un mediu propice, trăind alături de etniile din zonă… Din păcate, acum suntem doar 19 evrei în județ…”, a admis Fredi Deac, președintele comunității evreilor din Bistrița-Năsăud, care a anunțat săptămâna trecută că, pentru anul viitor, comunitatea pe care o reprezintă și-a propus să ducă la bun sfârșit o realizare de excepție.
În Bistrița există două monumente care comemorează Holocaustul – unul în fața Sinagogii, și unul la intrarea în stațiunea pomicolă – o lucrare extraordinară a sculptorului Mircea Roman… „De asemenea, lăsăm comunității un număr de 76 de cimitire confesionale, împrăștiate în tot județul. Dacă în România există 840 de cimitire, aproximativ 10% se găsesc în Bistrița-Năsăud”, a mai precizat Fredi Deac.
Pentru că anul viitor se comemorează 75 de ani de la deportarea evreilor, urmașii acestora își doresc enorm să marcheze evenimentul printr-un monument special: „Deși suntem puțini și avem puțină forță financiară, sper să finalizăm totuși un monument care va fi amplasat în curtea Sinagogii și care se va numi Memorialul Vieții… Pe acest monument vor fi inscripționate numele celor 1705 evrei pe care i-am găsit în Arhivele Statului din Bistrița… În paranteză fie spus, în 1944, la retragere, trupele hortyste au ars întreaga arhivă a comunității evreilor, deci practic din 1840 până în 1944 nu mai există niciun act oficial despre evreii de aici. Atunci când au fost adunați toți evreii din Bistrița și Prundu Bârgăului, pentru a fi mutați în ghetoul de pe Dealul Dumitrei, a fost trecuți pe liste doar capul de familie cu numărul de membri din familie, spre exemplu Marton Jakubovici cu 9 membri în familie… Din această cauză pe monument se regăsesc doar 1705 nume, acestea fiind numele bărbaților capi de familie… Va fi un monument extraordinar, unic în țară, care va preaslăvi viața tuturor celor care au plecat de aici în mai 1944…”, a mai anunțat Fredi Deac.