Muzica este o lege morală. Ea dă suflet universului, aripi gândirii, avânt imaginației, farmec tinereții, viață și veselie tuturor lucrurilor. Ea este esența ordinii, înălțând sufletul către tot ce este bun, drept și frumos, spunea la un moment dat Platon…
Ne-am amintit de aceste cuvinte sorbindu-l din ochi pe pianistul rus Alexei Nabioulin. A fost un recital tulburător, zilele trecute la Sinagogă.
Ni s-a părut un miracol că încă mai avem onoarea să-l vedem pe Alexei Nabioulin la Bistrița, în ciuda vremurilor netrebnice pe care le traversăm, în ciuda spațiilor parcă tot mai rarefiate și a stângăciilor de care încă dăm dovadă…
Melomanii din Bistrița au avut ocazia să asculte emoționanta Mare Sonată a lui Ceaikovski, răscolitor interpretată de pianistul rus.
Programul a continuat cu cele 6 Povești de Medtner și s-a încheiat cu 4 studii de Scriabin.
Fără muzică, viața ar fi o greșeală, credea Nietzsche. Parafrazându-l, ai fi putut să juri, în acea noapte cu misterioasă lună aproape plină, că nu se poate concepe nici Sinagoga fără prezența învăluitoare a lui Alexei Nabioulin…
Născut în 1978 la Norilsk, Siberia, Alexei Nabioulin a început să studieze muzica împreună cu mama sa, la vârsta de 5 ani. A susţinut primul său concert solistic la 9 ani.
Primul succes de creaţie „matur” al pianistului poate fi numit participarea lui la primul Forum European de Pian de la Berlin în anul 1997. Aici Alexei Nabioulin a reprezentat Conservatorul din Moscova. A demonstrat un nivel excepţional de măiestrie.
Alexei Nabioulin a participat la numeroase concursuri, devenind laureat la fiecare din ele. A evoluat cu regularitate în Rusia, în ţările Europei de Est şi de Vest, America, Asia de Sud şi Africa. Performanţele sale au fost recompensate cu premii – două piane de concert acordate de companiile „Kawai” şi „Seiler”. A cucerit un public select din care nu au lipsit preşedintele Irlandei sau preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin…