Inginerul Ioan Borodi, care lucrează la Institutul de Cercetare pentru Tehnologii şi echipamente de protecţia mediului din parcul municipal, susține că aparatul inventat de el (EDO-05) ar putea fi ultilizat împotriva temutului Coronavirus.
Numit EDO-05 – echipamentul inventat în 1996 de bistrițeanul Ioan Borodi – generează ozon și poate fi folosit pentru distrugerea bacteriilor și virușilor existenți în aer și apă.
Contactat de Bistrițeanul.ro, inginerul Ioan Borodi a explicat că există teste microbiologice făcute de Institutul de Sănătate Publică din Cluj, acum douăzeci de ani. „Aparatele au fost testate pe bacterii. Ori virușii, în fața ozonului, sunt mai puțini rezistenți în fața ozonului decât bacteriile. Deci e clar că și virușii ar putea fi distruși de ozon. Dar singurii care ar putea atesta acest fapt ar fi cei de la Institutul Virusologic de pe Mihai Bravu, din București. Dar nu l-ar putea testa pe Coronavirus, pentru că nu-l au. L-ar putea testa în schimb pe alți viruși… Am discutat cu ei, dar ca să-l testeze mi-au cerut 5.000 de euro. Le-am explicat că nu sunt Ministerul Sănătății, ca să am atâția bani… Eu vi-l pun la dispoziție, dar nu am să vă dau 5.000 de euro – le-am spus…”, ne-a mai povestit Ioan Borodi.
„Am aparate de tipul acesta, la mine în casă. Eu le folosesc. Am vândut dintre ele și altora. Am vândut și unor medici de familie din Bistrița sau unor medici de la Secția de Infecțioase de pe Alba Iulia… Peste 100 – în ultimii ani. Îți protejezi cu ele sănătatea, practic. Sunt brevetate, sunt protejate de brevete de invenții. Am fost cu ele la tot felul de Saloane de inventică… Dar lumea s-a uitat la mine ca la un extraterestru… ce să fac mai mult…?! E o treabă fină, de micro-biologie… Nu toată lumea se pricepe”, a mai punctat Ioan Borodi.
Ioan Borodi ne-a mai explicat că – dintre instituțiile statului – una singură s-a arătat interesată de invenția sa: Fabrica de Medicamente din București. „Dar asta a afost cu mulți ani în urmă… Nu am făcut publice aceste informații până acum decât în momentul în care am văzut că lumea comentează aiurea, pe lângă subiect…”, a mărturisit Ioan Borodi.
Un asemenea aparat de purificare a aerului costă cam 200 de euro, a mai spus inginerul Ioan Borodi. „Mult temutul Coronavirus, ca și alți viruși, se transmite prin aer, prin strănut. Prin atingere, virusii se multiplică în organism, pentru că sunt anaerobi. Ei pot fi distruși cu ozon, igienizind încăperea sau, dacă au ajuns în plămâni, inhaland aer ozonat. Dacă au ajuns în stomac, se pot distruge bând apă ozonată. Virușii sunt distrusi de ozon, în timpi scurți de câteva minute. Spre deosebire de bacterii – care au o barieră protectoare suplimentară”.
Bistrițeanul se oferă să pună la dispoziție asemenea aparate oricărei firme sau instituție de virusologie pentru a fi testate.
Cum i-a venit ideea unei asemenea invenții?
„N-a fost complicat. Fostul director al Institutului de Teste Electrotehnice a venit la filiala Bistrița, visând să producă ozon, pentru purificare apelor. Ceea ce facem și noi, la institutul din parc. Facem stații de tratare și epurare, la care folosim și ozon. În aplicații industriale, însă doar în apă. Mie mi-a venit atunci o idee. Dacă tot distrugem microbii din apă – de ce nu am inventa ceva care să distrugă și bacteriile din aer sau de pe suprafețele pe care pătrund…?!”, ne-a mărturisit Ioan Borodi.
Acesta ne-a mai explicat că aparatul brevetat de el poate fi folosit acasă, și pentru purificarea aerului, dar și a apei. „Apa de la robinet conține clor. Ozonul îl face praf. Apele din fântâni conțin nitrați, nutriți, cloruri și multe altele… Dacă pui ozon se purifică, pentru că apa ozonată dacă se bea, este foarte bună la sănătate. Este alcalină și are un PH ridicat… Există terapii cu ozon. Și sângele poate fi purificat cu ozon… Dar sunt tehnologii foarte scumpe…”, a mai explicat Ioan Borodi.