„Este un eveniment unic în țară, vin oameni importanți din toată lumea să vadă și să participe. Este foarte prețios pentru Bistrița și locurile din jurul ei…”, a remarcat regizorul Lorand Maxim, unul dintre invitații Școlii de Vară de la Telciu care vă invită mâine, de la ora 19:00, la Centrul Cultural Dacia. Ca să vă priviți, poate în oglindă, să înțelegeți că închisoarea este „o radiografie foarte bună a ceea ce se întâmplă în afara societății, este un exemplu a felului cum funcționează un motor de violență structurală…”
Lorand Maxim, alături de profesoara universitară Manuela Boatcă, de la Universitatea din Freiburg, au fost prezenți astăzi la Bistrița pentru a povesti despre Conferințele și Școala de Vară de la Telciu și câteva dintre minunile care se întâmplă acolo. „Am pierdut finanțarea de la AFCN, dar foarte multă lume s-a implicat și a donat fonduri pentru ca acest eveniment să se poată întâmpla, inclusiv Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Primăria Telciu sau Universitatea Freiburg – a fost o demonstrație de solidaritate care lasă ceva în urmă și construiește ceva… Este un eveniment unic în țară, vin oameni importanți din toată lumea să vadă și să participe. Este foarte prețios pentru Bistrița și locurile din jurul ei…”, a remarcat Lorand Maxim, regizorul invitat la Școala de Vară din Telciu care va prezenta și la Bistrița un spectacol extraordinar care poate fi urmărit mâine, la Centrul Cultural Dacia.
Este vorba despre un spectacol de teatru care se concentrează pe povestea de viață a unui om ce și-a petrecut 5 ani din viață în detenție – Țuhaus – un proiect de teatru documentar ce are la bază zeci de ore de interviuri cu cei aflați în spatele gratiilor și cu cadre ale penitenciarelor, o mare parte a documentării realizându-se în 2017 la Telciu.
„La Telciu am început vara trecută documentarea. Am intervievat persoane care au trecut prin experiența închisorilor. Am continuat să facem asta în toată țara – Iași, București, Satu Mare, Cluj, Craiova etc. Așa am ajuns la Vlad Bălteanu – un domn care a trecut prin experiența nefastă a închisorii și care a vrut să-și spună povestea pe scenă, alături de actorii profesioniști – Alexandru Potocean și Andrei Șerban”, a mai povestit regizorul Lorand Maxim.
„De ce mizăm atât de mult pe pedeapsă ca panaceu care să calmeze, să combată și să liniștească neregulile din societate – în loc să mizăm pe educație sau pe combaterea sărăciei…?”, s-a întrebat regizorul Lorand Maxim.
Viața unui om se schimbă complet după închisoare. Dacă una din rațiunile principale ale închisorii este reeducarea și reabilitarea, de ce se continuă pedeapsa și după închisoare? „Este un paradox. Și în educație se reiterează ideea de pedeapsă, precum și în pușcărie se reiterează ideea de educație, dar cred că nici închisoarea nu crede în ceea ce face, pentru că după pușcărie pedeapsa ta continuă… La o instituție publică, dacă ai cazier pentru vreo infracțiune economică – nu te poți angaja nici măcar ca șofer… Ești plasat pe o piață marginală de care se profită…”, a mai povestit regizorul Lorand Maxim care ne oferă – marți, 14 august, de la ora 19:00, la Centrul Cultural „Dacia” ocazia de a reflecta asupra acestor întrebări – în spectacolul de teatru documentar și jurnalism intitulat Țuhaus – un spectacol inspirat din protestele care s-au declanșat în 2016 în penitenciarele românești, un spectacol care ne privește personal și are șanse să ne modifice esențial viziunea de ansamblu asupra acestei probleme delicate în societatea românească.
Reprezentația va fi urmată de o discuție cu scriitorul Vasile Ernu și echipa spectacolului: Vlad Bălteanu, Mişa Dumitriu, Alex Horghidan, Andrada Lăutaru, Alexandru Potocean, Andrei Şerban, Alexandra Voivozeanu.
ȚUHAUS – Resurse; Istorii; Dialog este cofinanțat de Administrația Fondului Național Cultural și de către UNITER. Spectacolul a fost produs de Asociația Reciproca și co-produs de Asociația ADO și MACAZ Teatru Bar Coop. Alături de AFCN și UNITER, producția a fost finanțată de Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti ARCUB.
Foto din spectacolul Țuhaus @ Nicu Lazur