Proaspăta Autoritate pentru Digitizarea României înființată chiar anul acesta este condusă de un bistrițean. Culmea, liberalul este rudă cu un alt om politic influent: Vasile Dâncu. Cine este și ce îl recomandă:
Autoritatea pentru Digitizarea României, înființată la începutul acestui an de Guvernul Orban urmează să fie principalul instrument de digitizare a sistemului public. Instituția urmează să gestioneze nu mai puțin de două miliarde de euro din fonduri europene și să asigure, printre altele interconectarea sistemelor informatice.
Potrivit Pressone.ro, autoritatea este condusă de un liberal, originar din Bistrița-Năsăud. Este vorba despre Sabin Ioan Sărmaș, un inginer de 32 de ani. Acesta a făcut parte inclusiv din Consiliul Local al orașului Cluj-Napoca.
Liberalul este fiul lui Ioan Sărmaș, angajat al Direcției Silvice Bistrița-Năsăud și șef al Păstrăvăriei Fiad a Romsilva. Acesta a intrat în atenția mass-media în 2014, când a fost victima celebrei serii de jafuri din zona Năsăudului. Atunci, hoții, care, se pare nu au fost prinși nici astăzi, i-au spart atât casa din Năsăud, cât și Păstrăvăria Fiad, de unde au plecat cu o sumă importantă de bani aparținând lui Ioan Sărmaș.
Se pare că Sabin Ioan Sărmaș este și rudă cu Vasile Dâncu: „Am o relație bună cu Vasile Dâncu, profesională. E un om de la care ai multe de învățat. El e rudă cu mama mea, verișor de gradul al treilea sau ceva de genul ăsta. Nici vorbă că aș fi eu nepotul lui, cum se tot vehiculează. Practic a copilărit cu mama, ei sunt niște verișori îndepărtați, e un decalaj de generație acolo. Ca să fiu precis, bunicul meu e văr cu Vasile Dâncu”, a declarat Sabin Ioan Sărmaș pentru pressone.ro.
Bistrițeanul deține o companie în zona IT, Cicada Technologie, care, în 2018, a înregistrat o cifră de afaceri de peste un milion de lei. Tocmai experiența din zona privată crede inginerul că îl recomandă.
„Experiența destul de, să zic, consistentă până la urmă în zona de management pe care am avut-o în tehnologia informației. Și asta mă ajută, și contactul pe care l-am avut cu domeniul public, pentru că e greu oricum, dacă nu înțelegi sistemul public, să vii și să reușești să implementezi politicile care se aplică în dezvoltarea de proiecte în zona privată. Din afară pare destul de ușor și întrebi de ce nu se aplică imediat toate metodologiile pe care le folosim noi, toate procesele pe care le folosim în zona privată. Îți dai seama de multe ori că te împiedică legislația profund. Pe urmă sunt și niște blocaje în mecanismele din administrația publică. Și atunci combinația asta de experiență atât cu zona publică, în ideea în care am fost consilier local, dar și cu experiența din privat, pentru că am reușit să construiesc o firmă de la 0, fără să plec dintr-o companie mare”, a mai spus liberalul pentru pressone.ro.
Foto: pressone.ro