2.9 C
Bistrița
luni, decembrie 23, 2024

VIDEO: Ultima zi în care putem ajuta un medic veterinar din Bistrița să-i sprijine pe fermierii români

Azi este ultima zi în care o putem ajuta pe Oana Maria Balmoș – cercetător, doctorand și medic veterinar din Bistrița – să-și prezinte studiul de cercetare pentru susținerea fermierilor, la Bruxelles.

Oana Maria Balmoș – absolventa CNAM acum stabilită la Cluj, unde este și doctorand la USAMV Cluj-Napoca – a realizat un studiu care s-ar putea dovedi salvator pentru fermierii români.

Pesta porcină africană a debutat în România în iulie 2017. De atunci, s-a înregistrat un număr impresionant de cazuri de boală. Atât în cazul porcilor mistreți, cât și a celor domestici.

Focarele de PPA cauzează dezastre enorme din punct de vedere economic, datorită mortalității crescute. Boala se extinde foarte ușor între populațiile de suine, având un grad ridicat de contagiozitate. Modurile de transmitere cele mai frecvente sunt reprezentate de contactul direct dintre indivizii infectați și cei sănătoși. Dar și de contaminarea indirectă, prin intermediul obiectelor, paielor, hranei intrate în contact cu suinele infectate. Virusul PPA are o rezistență crescută în mediu.

Studiul din anul 2020 realizat de Oana Maria Balmoș analizează posibila intervenție a insectelor care se hrănesc cu sânge – în transmiterea PPA în România. 

Am realizat acest studiu ca urmare a unui grant de cercetare finanțat și susținut de EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară), în colaborare cu ANSVSA (Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor) și IDSA (Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală)”, ne-a explicat Oana Maria Balmoș.

VIDEO: Oana Maria Balmoș, absolventa CNAM, medic veterinar și doctorand, participă la un concurs european! Cum o putem ajuta

În cadrul acestui studiu s-a dorit evidențierea unei posibile legături dintre numărul mare de focare de PPA din timpul sezonului cald și activitatea artropodelor hematofage. „Astfel, am recurs la colectarea de insecte din 30 de gospodării și ferme, în iunie-septembrie.

Accesul în ferme a fost facilitat de către colaboratorii noștri din cadrul ANSVSA.

După cum ne-am așteptat, am obținut un număr mare de insecte hematofage în decursul lunii august. Este luna de vârf a activității insectelor vizate pentru studiu. Am identificat morfologic aceste artropode. După care le-am eșantionat, iar ca urmare a bunei colaborări cu colegii din cadrul IDSA, am trimis probele pentru detectarea de material genetic viral.

Rezultatele obținute în urma testării probelor au evidențiat prezența materialului genetic al virusului PPA. Mai mult, am realizat o testare suplimentară, care să indice dacă aceste insecte pozitive la PPA s-au hrănit pe suine. Rezulatele raportate s-au dovedit a fi semnificative din punct de vedere statistic. Deși ele noastre nu dovedesc rolul insectelor hematofage în transmiterea bolii, studiul reprezintă un pas esențial necesar unor noi studii experimentale în acest sens”, a mai explicat Oana Maria Balmoș.

Studiul realizat de Oana Maria Balmoș poate fi consultat AICI.

Tânărul medic veterinar din Bistrița are nevoie de votul nostru. Dacă îi susținem materialul video, dacă se califică pe unul dintre primele trei locuri – are șansa de a-și prezenta lucrarea în fața cercetătorilor din Europa, în iunie 2022.

Atunci va avea loc la Bruxelles o conferință interdisciplinară. Aceasta abordează teme comune sănătății umane și veterinare, întrunind astfel conceptul de “One health, one medicine”.

Materialul video realizat de Oana Maria Balmoș a fost publicat pe contul oficial de YouTube al EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară).

Puteți să-i acordați votul AICI.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...

Vrei ochelari noi de la Iana Optic de sărbători? Grăbește-te, închid în perioada sărbătorilor

Iana Optic e magazinul preferat de optică al multor bistrițeni, de aproape 20 de ani. Rame...