Despre închisoare, despre bandiți, despre nevoile create de tranziție, dar mai interesant – despre dorințele generate de acest spațiu de excepție – marți, 14 august, la ora 19:00, la Centrul Cultural Dacia din Bistrița, urmărind Țuhaus – un spectacol de teatru cu totul special. Este traseul emoţional al unui bărbat care şi-a petrecut cinci ani în penitenciarele româneşti…
Relatată chiar de el, pe scenă, povestea descrie traseul emoţional al unui bărbat care şi-a petrecut cinci ani în penitenciarele româneşti, de la împrejurările care i-au adus condamnarea, la mizeria și abuzurile închisorii și lupta împotriva acestora, până la reflecții asupra pedepsei și asupra pierderilor personale din perioada respectivă.
Reprezentația va fi urmată de o discuție cu scriitorul Vasile Ernu și echipa spectacolului: „Vom vorbi despre bandiți; închisori și societate, despre nevoile create de tranziție, dar mai interesant – despre dorințele generate de aceasta…”, anunță organizatorii.
ȚUHAUS – vorbește despre pedeapsă ca despre un simptom al societății. Ce spun modul în care aplicăm pedeapsa şi faptele pe care le culpabilizăm despre societatea din care facem parte? Închisoarea oferă o radiografie excelentă a unor disfuncții ce se extind dincolo de cei patru pereți între care un om stă închis. Paradoxurile pe care aceasta le generează sunt mărtuira unei violențe structurale replicabile în zeci de alte aspecte ale vieții noastre.
Spectacolul Țuhaus va fi prezentat și la Telciu, în cadrul proiectului Școala de Vară de la Telciu, dar producătorul acestuia, Asociația Reciproca, a reușit să ofere și bistrițenilor ocazia de a-l vedea la Centrul Cultural Dacia (Bulevardul Decebal, nr. 3-5), sala Valeria Predescu, pe 14 august, de la ora 19:00.
ȚUHAUS – Resurse; Istorii; Dialog este un proiect de jurnalism și teatru documentar care studiază istoria recentă a închisorii românești. Proiectul deschide un dialog despre mizele și finalitatea pedepsei și încearcă să documenteze resursele argumentative și structurale pe care le avem pentru a reevalua situația prezentă. Spectacolul este co-finanțat de Administrația Fondului Național Cultural și de către UNITER, din fondurile de timbru teatral. Spectacolul Țuhaus a fost produs în 2017 de Asociația Reciproca (Cluj) și co-produs de Asociația ADO și MACAZ Teatru Bar Coop (București). Alături de Administrația Fondului Național Cultural și UNITER, producția a fost finanțată și de Primăria Municipiului București, prin Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti ARCUB, în cadrul Programului cultural București Oraș participativ 2017.
Foto @ Țuhaus / Vlad Bălteanu