-0.6 C
Bistrița
luni, decembrie 23, 2024

Tricolorul, cel mai frumos cadou. Între cuvinte și infinit…

Așa m-am gândit să scriu titlul acestui material-poveste care a început undeva în 2013. Este, de fapt, povestea unei dăscălițe dintr-un sat bistrițean care a dorit mai mult. Și-a împărțit timpul astfel încât să-i ajungă și pentru scris, căutare, dialog cu bătrânii satului. A cules povești din sat sau motiv pentru altele, pentru a scoate la iveala ceea ce plugul modernismului ar călca prea ușor, întorcând brazda timpului peste ele.

Astfel s-au născut opt cărți, inspirate toate din viața satului, cu povești scurte despre oamenii și locurile de poveste pe care le-am cunoscut.

Cu aceste cărti am participat la numeroase concursuri, unele în țară, altele în străinătate. Cu ele am luat unele premii, făcând astfel cunoscut numele țării și departe, în lume. Acolo am împărțit bucuria întălnirii cu scriitori din țară, recunoscându-ne ușor și după ia și costumul popular îmbrăcat. Era o îmbrățișare caldă între noi, greu de explicat.

Da, aceste premii și întâlniri au fost motivații și imbolduri de a continua să fac ceea ce simțeam, așa cum simțeam.

Cu prima mea carte, romanul autobiografic Spin”, publicat în anul 2013 la editura Napoca Nova am participat anul acesta la un concurs desfășurat în Italia. Este vorba despre a XXII a Edizione Premio Letterario Internazionale di Narativa Edita – Tra le parole e l’infinito, Premiul pentru carieră Ad Haustum Doctrinarum și Recunoașterea Carierei Literare Labore Civitas, ideat de cavaliere Nicola Paone desfășurat în Italia. La acest concurs participă scriitori din jumătate de Europa.

Organizatorul, sufletul acestui mare festival este cav. Nicola Paone, personalitate respectată în Italia și susținător al culturii italiene și internaționale. Faptul că în fiecare an participă scriitori români care sunt premiați în Italia arată respectul de care se bucură și reciprocitatea acestuia.

Asociația Alianța Românilor a fost reprezentată de președinta Mihaela Taranciuc, Lăcrămioara Maricica Niță, șefa departamentului proiecte culturale, Adrian Nicolae Niță vicepreședinte, Dănut Taranciuc.

Sâmbata,18 septembrie 2021, în Percorso Rione Terra din Pozzuoli, Campagna, Italia s-a desfășurat serata de gală cu decernarea premiilor, organizată de Asociația ANCR, patronată de primaria orașului Napoli.

Românii sunt primiți cu căldură, așteptați și întâmpinați de organizatorul care a avut grijă de toate delegațiile sosite din întreaga lume. Nu este puțin lucru. Nu poți descrie în cuvinte măreția unui astfel de eveniment, cheltuiala, sponsorizarea pe care nu oricine o poate obține pentru a desfășura asemenea evenimente culturale. Locația este mereu alta. Anul acesta a fost Centrul Arheologic Pozzuoli, din provincia Napoli – în aer liber. A fost și un motiv ca cei care sosesc ca invitați să poată vizita Italia, să-i admire frumusețile, să-și promită să revină, de fiecare dată.

Nu poți spune decât că trăiești un vis: un vis frumos, visat de oricine muncește și crede cu adevărat în el.

Nu întâmplător am pus acest titlu materialului!

Anul acesta juriul mi-a apreciat cartea oferindu-mi premiul I. Ce bucurie! Ceea ce am scris cu sufletul, a trecut peste mări și țări, a plăcut și a fost premiat. Da, un motiv ca să scriu în continuare despre copilărie și satul bistrițean, despre rădăcini și obiceiuri, despre tradiție și suflet, despre noi, ca neam ce suntem.

Un motiv de a crede în ceea ce faci, fără pretenția că ești expert. Mai poți învăța! Doar să o faci cu drag!

La hotel, românii au fost întâmpinați de către organizatorul cav. Nicola Paone. Acolo s-au făcut schimburi de suveniruri.

Ce apreciată a fost marama de borangic și trăistuța maramureșană!

Ce frumos a arătat steagul nostru tricolor în mâna românilor! El este dăruit, de fiecare dată, organizatorului! Iar dacă plecăm din țară, cei de dincolo ne roagă să nu uităm să le ducem un micuț tricolor! Cel mai frumos dar!

Iar cand îl porți în mână, ca și câștigător, la brâu sau încins peste o ie țărănească, apreciat de cei ce te privesc, îți amintești de țara ta!

Alături de mine au fost premiate alte scriitoare, unele din țară, altele dinafara ei:

  • Premiul 3 – Valeria Bilț
  • Premiul 4 – Camelia Morda Baciu
  • Premiul 6 – Angela Mândăcanu-Republica Moldova

Premiul pentru întreaga carieră literară a fost acordat în anul acesta, ca semn al recunoașterii valorii, scriitorilor: Alexandra Firița, Danielei Forcos, Angelica Loredana Anton și lui Sorin Grecu.

Este înainte de toate, un semn al recunoașterii, este un semn al respectului. Este un semn al patriotismului și al dragostei de țară. Cultura românească este prețuită peste hotare, acolo unde ajunge așa, prin mesaje, în astfel de vremuri.

Iar să te încăpățânezi să scrii despre istorie, sat, familie, credință, iubire, speranță, într-o astfel de vreme și să îți mângâi sufletele cu ele, este tot ce ne-a a rămas! O faci pentru neamul acesta!

Iar dacă prin tot ceea ce faci, ești recunoscut de un juriu și apreciat pentru asta, nu poți decât să continui să scrii. Să scrii și să crezi că vremurile și pandemia vor trece, că vom face loc frumosului din artă și cuvânt. Că aceia ce se pun în slujba artei (muzica, pictura, poezie) adună alături oameni din toate domeniile, cu profesii dedicate vieții și valorii , precum organizatorul cav. Nicola Paone vor primi un cuvânt de respect și prețuire!

Că românii sunt apreciați alături de atâtea nume grele din cultura italiană și internațională, că ia și costumul popular sunt admirate și peste hoatare, că inima îți tresaltă când auzi un cuvânt românesc și cauți cu privirea direcția, că legi prietenii strânse cu românii de aici, pe care îi întâlnești acolo. Acolo, unde sunt premiați.

Acolo unde, ca român stabilit, militezi pentru cultura românească, te faci apreciat, respectat și recunoscut. Câte nume n-am putea spune!

Că România are valori, că are surse si resurse, că trebuie salvate cât încă mai este timp. Că și acesta este un semn de patriotism și de conștiință națională. Chiar și acum, când vremurile sunt grele și grijile ne sunt altele, poate…

De aceea, am simțit că trebuie să aduc un cuvânt de mulțumire acelora ce mai organizează asemenea evenimente culturale, purtând cu ele mesajul că arta poate să salveze o lume, iar lumea poate salva frumosul din artă!

Iar cuvântul poate atinge infinitul!

Toate, cu ajutorul lui Dumnezeu!

Nadia Urian Linul

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...

Vrei ochelari noi de la Iana Optic de sărbători? Grăbește-te, închid în perioada sărbătorilor

Iana Optic e magazinul preferat de optică al multor bistrițeni, de aproape 20 de ani. Rame...