BOOVIE este un festival-concurs popular în rândul adolescenților care urmărește creativitatea, iar rezultatele sunt book-trailerele. CNAM, CNLR și Liceul Teoretic „Radu Petrescu” Prundu Bârgăului au trimis echipe la eveniment.
Festivalul-concurs este organizat de șase ani, deja, în Focșani, și oferă participanților o formă de instruire bazată pe dezvoltare personală și mijloace nonformale: citire conștientă, trailer, actorie, scriere creativă, montare-editare film, cinematografie, spot publicitar. Bistrițenii s-au prezentat între 15 și 17 iulie la Focșani și s-au întors cu un loc 1, două locuri 3, mențiuni și un premiu pentru cea mai bună coloană sonoră originală.
CNLR
Colegiul Național „Liviu Rebreanu” s-a prezentat la Focșani cu patru echipe, JAR, Pushing B, 11 Most Wanted și Freezone. S-a întors acasă cu locul I obținut de echipa „JAR” cu booktrailerul pentru romanul „Cel care mă așteaptă” de Parinoush Saniee.
Tot către Liviu s-au îndreptat și premiul III la secțiunea ilustrare de carte „Ilustriada”, obținut de Alexia Maria Dohotari (clasa a IX-a A) și premiul special pentru echipa 11 Most Wanted, pentru book-trailerul romanului „Te rog ai grijă de mama” de Kyung-Sook Shin.
Muzica folosită de echipa JAR, compusă de Mara Coman și Maria Cîmpean a fost premiată cu Marele premiu al juriului pentru coloana sonoră originală.
„Ca să participi la Festivalul Boovie este obligatoriu să iubești literatura, să ai o perspectivă cinematografică asupra textului pe care îl citești, să fii capabil să identifici secvențele care au forță imagistică, replicile care esențializează mesajul și, nu în ultimul rând, să fii dispus să experimentezi.
Sigur, ca să ajungi apoi acolo, la Focșani, este esențial să ai o echipă alcătuită din 6-11 elevi și cel mult doi profesori coordonatori, să te înscrii pe platforma festivalului, să citești toate cărțile propuse de organizatori și apoi să decizi, împreună cu membrii grupului, care este cartea pe care urmează să o transformi în book-trailer. Pentru fiecare carte este un număr limitat de locuri care se ocupă în ordinea înscrierilor, așa că momentul în care se face asumarea cărții e încărcat de tensiune.
Apoi începe munca: elaborarea scenariului, distribuirea rolurilor, alegerea locurilor în care se vor realiza filmările, compunerea coloanei sonore, montajul și tot ce presupune un film de dimensiuni reduse cu buget spre zero. Fiindcă, în fond, un book-trailer nu este altceva decât un produs video, caracterizat prin narativitate, realizat pentru promovarea unei cărți.
Mă bucur că Boovie a prins la elevii de la „Liviu”. Și mă bucur cu atât mai mult cu cât știu că avem elevi cu potențial creativ și profesorii care înțeleg că școala nu este doar un spațiu al educației formale.
Cred că aceste concursuri (sau orice alte activități) care valorifică gândirea laterală și critică, care presupun apelul cel puțin patru tipuri de inteligență și care ies din zona de conformism sunt o oportunitate pentru elevi, un bun context de a-i face să se implice, să lucreze în echipă și să conștientizeze cât de grozavi sunt.
Sunt foarte mândră de echipa JAR, așa cum sunt mândră de toate celelalte trei echipe și de Alexia Dohotari, sunt recunoscătoare colegilor mei – Dan Coman (cu care am făcut echipă și la ediția 2021), Georgetei Marosi și Dorinei Unchiu – și părinților care ne-au susținut. Fiindcă nu e nimic mai frumos decât să vezi entuziasm pe chipul elevilor cu care lucrezi”, a transmis pentru Bistrițeanul.ro Monica Halaszi, directoarea Colegiului Național „Liviu Rebreanu” Bistrița.
CNAM
Cnam-iștii au deja puțină experiență, fiind premiați în mai multe ediții la BOOVIE. Anul acesta, bistrițenii au obținut două locuri III și o mențiune.
- Premiul III – echipa Cinemates
- Premiul III – echipa The Fictionaries
- Mențiune – echipa Valea Someșului Production
„Atmosfera celor trei zile din Focșani ne-a vrăjit de-a dreptul, pentru că am participat la ateliere cu personalități din lumea cinematografiei și a teatrului, la dialoguri cu actori (amintesc aici repede întâlnirile cu Anghel Damian, Pavel Bartoș, Bogdan Iancu), la proiecții de film contemporan, am cunoscut oameni din toată țara cu aceleași valori și pasiuni, ceea ce nu e puțin lucru.
Vineri seara ne-am bucurat și de un concert Bosquito. A fost minunată toată experiența și este minunat ce oportunități de dezvoltare le oferă acest festival tinerilor, cât de mult le cultivă creativitatea, munca în echipă, gustul pentru artă și frumos.
Din județul nostru, am fost o trupă serioasă la Focșani, cu echipe de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu”, Colegiul Național „Liviu Rebreanu”, dar și de la Liceul Teoretic „Radu Petrescu” din Prundu Bârgăului, transportul fiindu-ne asigurat de Centrul Cultural Municipal Bistrița.
Ne-am întors de acolo cu premii și mențiuni pe măsură. Cu siguranță mai mergem!”, a transmis, pentru Bistrițeanul.ro, profesoara de limba și literatura română, Maria Biligan, coordonatorul echipei Valea Someșului Production.
Ce părere au avut elevii participanți?
Liderul echipei care a obținut locul III, Robert Ostace, a spus că drumul nu a fost unul ușor, însă toate sacrificiile au meritat. Chiar dacă numărul de participanți a fost unul record anul acesta, și cei de la „Liviu”, de la „Andrei” sau „Radu Petrescu” au reușit să bifeze.
„Pentru cei din echipă a fost o aventură plină de emoții. A fost peste așteptările mele să primim un premiu din motivul că anul acesta a fost număr record de participanți, dar ne bucurăm că trailer-ul nostru a atras atenția juriului și că am fost clasați pe acest loc onorabil.
În ceea ce privește crearea videoclipului a fost un drum plin de bucurii și amuzamente, dar și frustrări, certuri și supărări. Consider că toate acestea au contribuit într-un mod pozitiv în formarea trailer-ului și ca lider mă bucur că munca noastră a fost răsplătită”, ne-a spus Robert.
Elevii Liceului „Radu Petrescu” din Prundu Bârgăului au obținut mențiune la categoria la care au participat. Transportul elevilor împreună cu profesorii lor a fost asigurat de Centrul Cultural Municipal Bistrița.