Pesta porcină bate la ușa județului nostru. Trei focare au fost identificate la aproximativ 30 de km distanță de o comună mărginașă. Astfel s-au instituit controale și filtre la intrarea în județul nostru, în acea zonă. Altele urmează să apară. Ce alte măsuri s-au mai luat:
Pesta porcină înaintează în anumite zone, chiar dacă unele focare au dispărut. Trei noi focare au fost identificate la aproximativ 30 de km distanță de granița județului nostru.
Focarele se află în localitatea Ieud, județul Maramureș. Astfel, s-a instaurat o comisie de urgență care au impus câteva măsuri de urgență:
- Controale în scopul prevenirii și combaterii activităților de comercializare ilegală a suinelor, efectuate de echipe mixte formate din reprezentanți ai DSVSA Bistrița-Năsăud, IPJ Bistrița-Năsăud și IJJ Bistrița-Năsăud;
- Monitorizarea traficului rutier și a circulației suinelor. În acest sens, este amplasat un filtru rutier de control pe DN17C, respectiv în Dealul Ștefăniței, începând de astăzi, asigurat de IPJ BN, urmând ca, pe o perioadă nedeterminată, astfel de filtre să fie amplasate și în alte zone de la granița cu județul Maramureș sau pe alte căi de acces dinspre județul Maramureș spre Bistrița-Năsăud, zone considerate ca fiind de risc.
- Târgurile de animale autorizate privind vânzarea/cumpărarea animalelor vii au fost suspendate, până la dispariția riscului PPA.
- IJJ, în colaborare cu DSVSA, vor verifica târgurile neautorizate pentru comercializarea animalelor, pentru a verifica dacă se respectă regulamentul de funcționare și măsurile impuse pentru prevenirea PPA, atât în incinta, cât și în preajma acestora.
- DSVSA verifică implementarea măsurilor de biosecuritate de către agenții economici crescători de suine.
- Mediatizarea măsurilor specifice pentru prevenirea răspândirii virusului pestei porcine africane.
„Precizăm că în acest moment NU există cazuri confirmate sau cazuri de suspiciune de pestă porcină africană (PPA) pe raza județului Bistrița-Năsăud. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având însă impact la nivel social din punct de vedere economic. Solicităm crescătorilor de porcine din județ, atunci când constată modificări în starea de sănătate a animalelor pe care le dețin, să anunțe imediat medicul veterinar împuternicit de liberă practică din localitate și/sau Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor”, anunță reprezentanții Prefecturii.
Măsuri de prevenție/ răspândire și semne ale infecției
Pesta Porcină Africană este o boală virală;
• În mod obișnuit este mortală pentru porcii domesticiți și mistreți;
• Nu există vaccin sau tratament pentru această boală;
• Din această cauză provoacă serioase probleme socio-economice în țările afectate;
• Virusul rezistă câteva luni în mediul înconjurător și în cadavre;
• Prepararea sau afumarea cărnii NU distruge virusul;
• Oamenii nu se îmbolnăvesc, dar ajută la răspândirea virusului prin hainele sau echipamentele contaminate;
• Semnele clinice ale bolii sunt variabile și nu sunt ușor de recunoscut;
• Animalele afectate pot avea unul sau mai multe semne clinice, după cum urmează:
• Febră mare, apatie și imposibilitatea de a sta în picioare;
• Vomă, diaree, uneori cu sânge;
• Pete roșii-albăstrui pe piele, în special în zonele urechilor și a râtului;
• Tuse și respirație îngreunată;
• Avorturi spontane, nașteri de fetuși morți și nesiguranță în mers a purceilor;
• Majoritatea animalelor infectate mor în 10 zile;
• Contaminarea animalelor sănătoase se poate produce în multe feluri:
• Prin contactul direct al porcilor sănătoși cu cei bolnavi;
• Prin hrănirea acestora cu resturi alimentare contaminate;
• Contactul cu materiale contaminate;
• Contactul cu oameni care poartă haine și încălțăminte contaminate;
• Nu deplasați animalele din fermă sau gospodărie;
• Întotdeauna schimbați-vă îmbrăcămintea și încălțămintea atunci când părăsiți ferma sau gospodăria;
• Înaintea de a achiziționa furaje, așternut și porci, asigurați-vă că acestea provin din unități verificate, care au implementat toate măsurile de siguranță pentru a evita pătrunderea virusului;
• Asigurați-vă că porcii din gospodăria dumneavoastră nu intră în contact cu mistreții sau cu porcii din alte gospodării;
• Niciodată să nu hrăniți porcii cu resturi alimentare;
• Evitați creșterea porcilor în padocurile exterioare, în zonele în care evoluează Pesta Porcină Africană;
• Achiziția, transportul cărnii și a preparatelor din carne de porc din zonele infectate pot răspândi virusul;
• Vânătorii și câinii acestora nu trebuie să vină în contact cu porcii domesticiți după vânătoare;
• Fermierii sau vânătorii să nu arunce pe câmp sau în pădure resturi rezultate în urma eviscerării carcaselor de porci domesticiții sau mistreți;
• Nu aruncați resturi alimentare sau gunoi în zonele care pot fi frecventate de mistreți;
• Contactați medicul veterinar dacă găsiți cadavrele de mistreți chiar dacă în zonă NU evoluează PESTA PORCINĂ AFRICANĂ.