În urmă cu două luni remarcam, într-un material mai amplu, preocuparea constantă la Colegiul tehnic „Grigore Moisil” din Bistrița pentru etnografie și folclor.
Despre muzeul etnografic amenajat de cei doi dascăli la parterul clădirii principale, într-o fostă sală de clasă – cu sute de exponate, majoritatea din secolul trecut, cu articole de îmbrăcăminte, încălțăminte, țesături, carpete sau cuverturi de pat, ceramică diversă, unelte și accesorii din gospodăria țărănească – puteți reciti accesând linkul de mai jos:
FOTO/VIDEO: Omenia… din lada de Zestre a satului bistrițean și năsăudean!
Eforturile celor două inimoase cadre didactice, pe această linie, ambele cu pregătire umanistă remarcabilă, limba și literatura română – doamna profesoară Sorina Cazac și istorie, domnul profesor Dănuț Archiudean se văd încă o dată răsplătite. Vajnicii „muschetari” ai colectivului – Simionca Marius Grigore, Solcan Grigore Simion, din clasa a XI-a și Flueraș Gabriel dintr-a XII-a – au demonstrat juriului național, constituit din etnologi și folcloriști de primă mărime ai României, că județul nostru Bistrița-Năsăud are lucruri extrem de interesante de spus, cântat și arătat în cadrul acestui concurs interdisciplinar de „Cultură și civilizație din România”. Ei au obținut cu 95,6 puncte din 100 posibile, premiul III.
Ce frumoasă surpriză acum pe final de an școlar! Mare bucurie pentru profesori, școală și, evident, părinți. Sincere felicitări tuturor și la anul – la mai mare!