Au muncit din greu, au studiat, au cutreierat pădurile în lung și-n lat, iar acum munca le e răsplătită. Trei elevi ai CNAM vor reprezenta România la concursul internațional despre pădurile Europei. Aceasta va avea loc la toamnă, în Lituania.
În perioada 19-22 iunie 2018 s-a desfășurat, la Centrul de Vizitare a Munților Călimani, județul Suceava, etapa națională a concursului „Tineri în pădurile Europei”.
Aici, echipe din 15 județe din țară s-au luptat pentru calificarea la faza internațională a acestui concurs care va avea loc în toamnă, în Lituania.
Cum au ajuns aici
„Echipa Colegiului Național «Andrei Muresanu» Bistrița, formată din Corcode Alexandra, Cucuiet Vlad și Magda Elisa, coordonată de către profesoara de geografie Peter Sorina Crina, încă de la etapa județeană, a reușit să câștige detașat fată de celalate echipe la testul grilă care a avut ca baza informativă un booklet în engleză și o parte din codul silvic”, anunță elevii.
În 12 mai 2018 a avut loc etapa intermediară, care a constat într-un studiu de caz. Acesta a trebuit abordat în limba engleză, pe o temă la prima vedere. De asemenea, concurenții au trebuit să recunoască 30 de specii de floră și faună din România.
În această etapă s-au confruntat 32 de echipe din tot atâtea județe ale țării. Primele 15 județe clasate au fost calificate la etapa națională din Parcul Național Călimani.
Pregătirea și etapa națională
„Echipa Bistriței s-a pregătit intens atât din teorie, cât și pe teren pentru probele etapei naționale. Frumoasa Bucovină și-a pus straiele de sărbătoare și, în data de 19 iunie 2018, și-a așteptat cum se cuvine oaspeții cei tinerii. Aceștia s-au întrecut în cunoștințe despre gospodărirea durabilă și unitară a ecosistemelor naturale din România și Europa”, mai spun concurenții.
Faza națională a concursului a constat în trei probe:
proba scrisă-evaluarea cunoștințelor teoretice,
proba de recunoaștere a unor specii de plante din Tinovul Șaru Dornei,
proba studiului de caz, la prima vedere, despre identificarea și argumentarea în limba engleză a unor posibile soluții de revigorare turistică a zonei în care este amplasată fosta carieră de sulf din Munții Călimani.
Elevii de la CNAM au terminat primii toate probele. Bucuria cea mai mare a fost când au aflat că vor reprezenta România la etapa internațională din Lituania.
Declarațiile câștigătorilor
„Am descoperit că e important să ne cunoaștem țara, dar și mai important e să fim conștienți de starea pădurilor și a habitatelor”, a spus Corcode Alexandra, elevă în clasa a X-a A.
„Pădurile sunt energia vieții. / Despre care mult au scris poeții. / De ce nu ne-am opri din distrus / Pădurea ce ne scoate din declin? / Și-n loc de haosul impus, Să sădim păduri în loc de… Plastic.”, a recitat Elisa Magda, tot din clasa a X-a A.
Profesoara Crina Peter a spus că „Sunt mândră de elevii mei, și cred cu tărie că pe copil îl educă tot ce îl înconjoară: câmpul, pădurea, râul, marea, munţii, rândunelele etc. Faceţi tot posibilul ca şi copiii dumneavoastră să iubească tot ce-i înconjoară, pentru că fără dragostea faţă de natură şi animale, omul nu poate să simtă din plin, ceea ce numim, cu cel mai minunat dintre cuvinte – VIAŢA.”
Mult succes echipei de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” Bistrița, reprezentanta României la concursul internațional „Young People in European Forests”!