Trei români, printre care și un bistrițean, au fost trimiși în judecată după ce au participat la realizarea unui reportaj înscenat realizat de jurnaliștii britanici de la Sky News în 2016.
Cei trei au fost trimiși în judecată pentrsky news, traficant arme, jeica, u nerespectarea regimului armelor și munițiilor, constituirea unui grup infracțional organizat și comunicarea de informații false. Au fost condamnați doar pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor și achitați pentru celelalte două infracțiuni
Potrivit deciziei Curții de Apel București, Aurelian Mihai Szanto și Levente Pantics au fost condamnați la 10 luni de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei. Attila Csaba Pantics a fost condamnat la 2 ani și 10 luni cu închisoare cu suspendare. Acesta din urmă trebuie să presteze 80 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității.
Instanța a dispus și confiscarea unei puști care apare în reportajul difuzat de Skynews. Cei trei ar fi primit, în total, de la jurnalistul britanic 2.000 de euro pentru a apărea în acest documentar în 2016.
Documentarul a fost difuzat pe postul britanic TV Sky News în 2016 și a fost preluat rapid de către mass-media românească și internațională. Acesta îi înfățișa pe membrii unui grup infracțional organizat, specializat în contrabandă cu arme și muniții. Filmul a fost realizat lângă o pădure de lângă localitatea Jeica, unul dintre personaje Levente Pantics fiind stabilit în Bistrița de mai mulți ani.
„Faptele au fost săvârşite în cursul lunii iulie 2016, pe teritoriul României, fiind iniţiate/concepute în Marea Britanie în cursul lunii aprilie 2016 de către jurnalişti şi angajaţi ai unui post de televiziune britanic, pe fondul pregătirilor necesare realizării, pe teritoriul României, a unei «anchete jurnalistice» referitoare la traficul ilicit de arme militare ce s-ar desfăşura în mod uzual, sub protecţia şi cu îngăduinţa autorităţilor naţionale.
Scenariul, regia şi filmările au fost imaginate şi executate cu sprijinul şi participarea nemijlocită a celor trei conaţionali – inculpaţi în prezenta cauză – a căror prezenţă, implicare şi susţinere a demersului iniţiat de sus-numiţii cetăţeni britanici au fost esenţiale pentru atingerea finalităţii urmărite de către aceştia în demersul lor de afectare a securităţii naţionale a României prin actul de răspândire în mass-media internaţională a unor ştiri/date/informaţii false de natură a afecta/submina eforturile autorităţilor şi diplomaţiei româneşti de poziţionare a României atât în cadrul Uniunii Europene cât şi la nivelul organismelor internaţionale din care face parte, ca membru/partener loial şi responsabil, angajat atât în lupta împotriva terorismului, cât şi a celorlalte forme de criminalitate, ca parte a unui efort colectiv de asigurare a securităţii globale în general şi a securităţii Uniunii Europene în special”, precizează procurorii DIICOT.
Cei trei și-au recunoscut vina, spunând că pentru o sumă de bani derizorie (în total 2.000 de euro) au căzut în plasa britanicilor. Aceștia au susținut că nu știau că lucrurile urmau să fie prezentate chiar asa la televiziunea britanică.
Mai puteți citi pe acest subiect: