Firmele care lucrează cu substanțe toxice nu respectă regulile impuse. Astfel, polițiștii nu doar că au amendat pe cei care nu țin la siguranța mediului și a angajaților, dar au și confiscat produse. Operatorii economici „au pierdut” mii de kilograme și litri de substanțe periculoase.
Timp de două luni de zile, la nivel național, a avut loc o acțiune pentru prevenirea şi sancţionarea faptelor de natură penală şi contravenţională la regimul substanţelor şi deşeurilor periculoase.
Astfel, în județul nostru, au fost verificați 15 operatori economici care deţin, produc sau efectuează operaţiuni cu substanţe şi/sau deşeuri chimice periculoase.
Din nefericire, s-au găsit și nereguli.
„Astfel, echipele de control au constatat 4 fapte de natură penală. Totodată, au fost indisponibilizate în vederea confiscării 5.000 de kilograme și 4.500 de litri de substanțe periculoase. Tot în cadrul acţiunii, pentru alte nereguli constatate, au fost aplicate 2 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 10/000 de lei”, se arată în comunicatul remis de IPJ BN.
Mai jos, câteva sfaturi ale polițiștilor:
- Îngrășămintele chimice și produsele de protecție a plantelor trebuie depozitate numai ambalate și în locuri protejate
- Producătorii agricoli și prestatorii de servicii de protecție a plantelor au obligația de a returna furnizorilor toate ambalajele recuperabile, imediat ce sunt golite de conținut.
- Este interzisă comercializarea produselor de protecție a plantelor fără etichete, cu etichete necorespunzătoare sau în ambalaje neautorizate;
- Producătorii sau deținătorii de deșeuri au obligația de a efectua operațiuni de tratare sau de a transfera aceste operațiuni operatorilor economici autorizați care desfășoară acest tip de activități sau unui operator public sau privat de colectare a deșeurilor;
- Abandonarea deșeurilor este interzisă.