-4 C
Bistrița
duminică, februarie 23, 2025

Tot mai bine e acasă: Se întorc cu zecile la școală, în Bistrița-Năsăud

132 de elevi au solicitat echivalarea studiilor efectuate în străinătate, în primul semestru al acestui an școlar: „S-au întors acasă din septembrie și până în prezent 132 de elevi: 62 din ciclul primar, 54 din ciclul gimnazial, 12 de liceu, iar 4 elevi și-au echivalat studiile liceale efectuate în străinătate ca să se înscrie  la școlile postliceale de aici”.

Ca și comparație, în anul calendaristic 2018, numărul celor care s-au întors a fost de 157. În ceea ce privește numărul copiilor plecați la studii în străinătate, cunoaștem doar situația exactă a celor plecați care solicită apostilă de la Inspectoratul Școlar: sunt cei care merg să-și continue studiile și vin să-și echivaleze actele de studii la Inspectoratul Școlar. Din septembrie până în prezent 32 de copii au solicitat apostilă de la ISJ”, a precizat Zoltan Deak, inspectorul școlar general adjunct.

El a recunoscut că acestor copii li se adaugă și un număr mare de elevi care se regăsesc în grupul cu risc de părăsire timpurie a școlii: unii e posibil să plece în străinătate fără să anunțe școala.

Cei care au plecat să-și continue punctual studiile și au avut nevoie de echivalarea documentelor școlare au apelat la ISJ, însă există țări în care copiii pot să-și continue studiile, mai ales pentru ciclul primar, fără să fie necesare documente de la Inspectoratul Școlar Bistrița-Năsăud.

Sunt diferențe foarte mari de la o regiune la alta, în cadrul aceleiași țări, cum este, de pildă, Italia… Este un sistem mai flexibil acolo. Copiii care se întorc la școală în Bistrița vin din țări ale Uniunii Europene – Italia, Spania, Norvegia…”, a mai spus Zoltan Deak.

În general, copiii care revin acasă nu au întâmpinat probleme majore cu adaptarea la sistemul românesc de educație: „Au fost copii care s-au integrat foarte bine. În general, după ce depășesc bariera de limbă, totul intră pe un făgaș normal. Sunt și copii care nu mai știu prea bine românește. Cu cât e mai mică vârsta copilului, cu atât integrarea este mai ușoară”, a precizat Camelia Tabără.

Șeful ISJ a subliniat că acești copii nu intră în categoria celor care trebuie ajutați cu un profesor de sprijin sau învățător itinerant. Se integrează grație activității suplimentare a cadrelor didactice.

Au fost și situații în care copiii au solicitat să se înscrie într-o clasă inferioară, nu au vrut direct în clasa a VIII-a, ci într-a VII-a, ca să câștige un an, pentru a se putea pregăti corespunzător ca să poată susține admiterea”, a completat Zoltan Deak.

Foto @ Arhivă

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

AMICII BUILDING angajează Inginer proiectant Instalații. Noi locuri de muncă, disponibile în Bistrița

AMICII BUILDING angajează Inginer proiectant Instalații. Locuri de muncă, disponibile și la Cabinetul de psihologie Sutea Rozalia își extinde echipa și caută logoped și pedagog de recuperare. Noi locuri de muncă, disponibile în Bistrița, la depozitul AnnaFiori.ro Sărata, STEWO Năsăud sau Restaurant Arena by Casa EMA.

RUBIN Dragobete Drive – Pentru o dragoste care merge mai departe cu Kia, Suzuki, Ssangyong și MG!

Rubin Motors Bistrița – dealer autorizat Kia, Suzuki, Ssangyong și MG îți propune să sărbătorești iubirea cu o experiență auto memorabilă! Participă la campania specială „Dragobete Drive" și ai șansa de a câștiga și o cină romantică la Hotel Roser House – un loc de poveste pe malul lacului Colibița, unde iubirea și peisajul montan se întâlnesc perfect.

5 Soluții simple pentru a-ți atinge obiectivele majore

Achiziționarea unei proprietăți imobiliare, a unei mașini, investiția în educație sau orice alt obiectiv major cu impact pe termen lung poate părea o provocare atunci când apare partea financiară. Însă, există soluții la îndemână care îți vor facilita accesul către planurile tale. Trebuie să știi unde să le cauți și cum să le accesezi.