1.8 C
Bistrița
miercuri, ianuarie 22, 2025

Tot ce trebuie să știți despre noul regulament al parcărilor cu plată și de reședință:

Noul regulament al parcărilor cu plată și de reședință a fost pus în dezbatere publică de Primăria Bistrița, înainte ca acesta să fie supus aprobării Consiliului Local. Noile modificări ar aduce o creștere cu 15% a veniturilor generate de locurile de parcare, deși bistrițenii vor da mai puțini bani pentru parcare.

Cei care au închiriat un loc de parcare în parcările de reședință de la Primăria Bistrița vor plăti aceeași taxă ca anul trecut și anume 240 de lei.  Aceasta o pot prelungi automat pentru încă un an și primesc în contul acelei închirieri gratuit și vinieta albastră, care le permite bistrițenilor să parcheze oriunde, fie că este vorba despre locurile de parcare cu plată din centrul istoric, fie că este vorba despre cele de la periferie.

De asemenea, în baza vinietei albastre pot parca până la ora 15:30 și în alte parcări de reședință, nu doar în cea unde au primit un loc de parcare.

Când vine vorba despre un al doilea loc de parcare deținut de aceeași persoană, abonamentul pentru acesta NU se prelungește automat, iar locurile de parcare respective sunt scoase la licitație anual. Pentru al doilea loc de parcare, licitațiile încep de la 300 de lei pe an, pentru al treilea loc de parcare, de la 400 de lei pe an.

Firmele plătesc 420 de lei pentru un loc de parcare pentru primul autovehicul, pentru cel de-al doilea 600 de lei/an și 800 de lei pentru al treilea.

Cei care nu dețin un loc de parcare în parcările de reședință, dar vor să își achiziționeze vinieta albastră care le permite să parcheze în toate parcările cu plată o pot face.

Aceasta poate fi achiziționată de persoanele fizice cu 100 de lei, valabilitatea sa fiind un an. Persoanele juridice plătesc 200 de lei pentru vinieta albastră, iar cei care dețin microbuze, indiferent că sunt persoane juridice sau fizice plătesc 300 de lei/an.

„Vinieta dă dreptul deținătorului de a parca pe toate străzile publice din municipiul Bistrița, amenajate și neamenajate, pe tot parcursul anului pentru care s-a eliberat. Vinieta nu se poate transmite de la un autoturism/autoutilitară la altul/alta și obligatoriu se va lipi în interiorul autovehiculului în colțul stânga sus, la loc vizibil. Persoanele care dețin o parcare de reședință vor beneficia cu titlu gratuit de vinieta albastră care va avea aceeași valabilitate ca și parcarea de reședință și se va elibera la data plății tarifului parcării de reședință pentru perioada următoare”, se arată în regulamentul parcărilor.

Firmele și instituțiile publice își vor putea rezerva maxim două locuri de parcare în proximitatea sediului lor. Pentru rezervarea unui singur loc de parcare, instituțiile și firmele vor plăti 1.500 de lei/an.

Firmele NU vor mai putea să rezerve locuri de parcare în centrul istoric, lângă piața Decebal, adică străzile Arțarilor și Bulevardul Decebal sau pe străzile Republicii, Piața Petru Rareș, Bistricioarei, Liviu Rebreanu, Ecaterina Teodoroiu, Albert Berger, Mihail Kogălniceanu, Dogarilor, Mihai Eminescu. Acolo vor putea rezerva locuri de parcare (maxim două) doar instituțiile publice.

Momentan, sunt amenajate 10.351 de locuri de parcare de reședință în zona blocurilor de locuințe și 1.283 de locuri de pacrare cu plată: 631 amenajate în zona 1 și 652 în zona 2.

Cei care nu au vinietă albastră, dar au treabă în oraș și vor să evite o amendă, pot să plătească pentru 30 de minute de staționare 3 lei, pentru o oră 5 lei, iar pentru o zi 25 de lei, în zona 1, adică în centrul orașului. La periferie se plătește un leu pe oră. Cei care nu locuiesc în municipiu, dar fac naveta cu mașina zilnic la muncă în Bistrița își pot face abonamente lunare : 100 de lei lunar, 200 de lei trimestrial, 350 de lei semestrial și 600 de lei anual.

Regulamentul mai aduce o noutate: plata pentru locurile de parcare neamenajate. Este vorba despre străduțele unde se parchează pe margine, unde până acum nu era taxată staționarea. Se poate parca acolo în baza vinietei albastre sau a unei taxe de un leu /oră.

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

FOTO: Dacă iubești deserturile și vrei să treci la nivelul următor, acum ai ocazia să te perfecționezi la cursurile pentru Un Dulce De Zece!

Ești pasionat de cofetărie, dar torturile îți dau bătăi de cap, încă nu le știi toate...

Apartamente spațioase, cu finisaje de lux, de la DHD Rezidence, numai gata să te muți în ele

Proiectul DHD Residence a fost finalizat și recepționat. Apartamentele spațioase, cu finisaje de lux, își așteaptă...

Porți și garduri premium, de la Kreativ Metal & Colours, acum cu o reducere de 10 la sută la toate comenzile!

Gardul și poarta curții tale pot avea propria personalitate. Specialiștii de la Kreativ Metal & Colours...