1.7 C
Bistrița
miercuri, ianuarie 22, 2025

TOT ce trebuie să știi despre redeschiderea școlilor, în 8 februarie

A apărut Ghidul pentru redeschiderea școlilor pe data de 8 februarie, în varianta propusă de Ministerul Educației, pe baza unor aspecte convenite cu Ministerul Sănătății. Masca este obligatorie în permanență, în interiorul școlilor, iar schimbul de obiecte personale este interzis: 

Este vorba despre proiectul de ordin comun al miniștrilor Sănătății și Educației pe baza căruia toate unitățile de învățământ din România, cu excepția celor din sistemul de apărare și ordine publică, se vor redeschide în 8 februarie, când debutează semestrul al II-lea.

Prefectul Stelian Dolha: În municipiul Bistrița, școala începe în scenariul GALBEN! Sperăm cât de repede să ajungem în scenariul VERDE

Potrivit EduPedu.ro – documentul are 14 pagini și cuprinde atât regulile pentru învățământul preuniversitar, cât și cele pentru universități.

Acesta reglementează „procedura și măsurile obligatorii privind prevenirea şi combaterea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 care se vor aplica în unitățile de învățământ preuniversitar, unitățile conexe și instituţiile de învățământ, în scopul asigurării dreptului la învăţătură şi a dreptului la sănătate, pentru beneficiarii primari ai dreptului la învăţătură, studenţi şi personalul din sistemul naţional de învăţământ”.

Concret, la redeschiderea școlilor – regulile de distanțare și măsurile sanitare sunt următoarele:

Organizarea circuitelor în interiorul şcolii prin demarcare cu benzi vizibile care să asigure „trasee prestabilite” de intrare, de deplasare în interiorul unităţii de învăţământ şi de părăsire a acesteia. Se va facilita astfel păstrarea unei distanţe corespunzatoare între persoane. 

La intrarea în şcoală şi pe coridoare, precum si la intrarea în fiecare clasă vor fi aşezate dispensere / flacoane cu soluţie dezinfectantă pentru mâini.

Uşile vor fi menţinute deschise, dacă este posibil, pentru a evita punctele de contact.

Organizarea sălilor de clasă

Sala de clasă va fi amenajată astfel încât să fie asigurată distanţarea fizică de 1 metru între elevi. Dacă configurația sălii de clasă (suprafață, mobilier etc) nu permite distanțarea fizică de 1 metru, atunci spațiul va fi organizat astfel încât să se asigure distanța maxim posibilă între elevi.

Deplasarea elevilor în interiorul instituţiei trebuie limitată prin alocarea aceleiasi săli unei clase de elevi, iar profesorii vor schimba sala de predare. Principiul de urmat este “1 clasă de elevi = 1 sală”;

Este interzis schimbul de obiecte personale;

Va fi asigurată aerisirea claselor înainte de sosirea elevilor, prin deschiderea ferestrelor timp de minimum 30 minute, apoi în timpul pauzelor minimum 10 minute şi la finalul zilei, ținând cont de temperatura exterioară;

Se recomanda evitarea experimentelor practice care necesită mişcare şi / sau interacţiune strânsă între elevi;

Elevii şi personalul didactic/didactic auxiliar/nedidactic vor purta mască în permanență, atunci când se află în incinta unităţii de învăţământ.

Organizarea grupurilor sanitare

Este obligatorie disponibilitatea permanenta a substanțelor dezinfectante si a prosoapelor din hârtie, de unică folosință; sunt interzise uscătoarele electrice de mâini şi prosoapele din material textil;

Se va verifica realizarea curăţeniei zilnice şi a dezinfectării regulate a suprafeţelor atinse în mod frecvent (conform Planului de curăţenie şi dezinfecţie de la nivelul unității);

Organizarea curții şcolii

Se va organiza mobilierul exterior (acolo unde este cazul) astfel încât să se păstreze distanţarea fizică;

Spaţiile de recreere prevăzute cu jucării de exterior vor fi curăţate, igienizate cu jet de apă şi apoi dezinfectate cu soluţii avizate pentru suprafeţe, zilnic şi înaintea începerii cursurilor fiecărui ciclu de învăţământ;

Organizarea accesului în unitatea de învățământ

Accesul şi fluxul de persoane vor fi gestionate la intrarea în instituţia de învăţământ de către persoane desemnate la nivelul unitatii de învăţământ;

Este recomandată intrarea prin mai multe căi de acces pentru a reduce fluxul de elevi.

În cazul în care această separare nu este posibilă, respectarea distanţării fizice a persoanelor care intră în instituţia de învăţământ este esenţială;

Căile de acces (de tip poartă sau uşă) vor fi menţinute deschise în timpul primirii elevilor pentru a limita punctele de contact.

După dezinfecţia mâinilor, elevii vor fi îndrumați direct în sălile de clasă;

Accesul persoanelor care nu au calitatea de elev sau angajat al unității de învățământ (părinţi, alţi însoţitori etc.) va fi interzis în afara cazurilor excepţionale, pentru care este necesară aprobarea conducerii unităţii de învăţământ.

Ordinul se aplică și pentru activitățile de după școală, organizate de unitățile de învățământ.

Înainte de reluarea cursurilor, fiecare unitate de învățământ preuniversitar / conexă / instituţie de învăţământ stabileşte spaţiile care pot fi folosite în procesul de învăţământ. 

Școlile trebuie să stabilească şi un spaţiu necesar care va fi utilizat pentru izolarea temporară a cazurilor suspecte de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, identificate de cadrul medical din unitatea de învățământ. 

Cum stabilesc școlile scenariul de funcționare 

Înainte de reluarea cursurilor, după vacanța școlară, Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud va informa Inspectoratul Școlar Judeţean, respectiv senatul universitar al instituţiei de învăţământ superior, și Comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă cu privire la situaţia epidemiologică la nivelul fiecărei localităţi, în vederea stabilirii scenariului de începere a cursurilor.

ISJ  BN  transmite unităţilor şcolare / conexe informarea DSP referitoare la situaţia epidemiologică la nivelul fiecărei localităţi, pentru stabilirea scenariului de funcţionare.

Scenariul de funcţionare al unităţii/instituţiei de învăţământ pe parcursul anului şcolar/universitar se va actualiza in functie de evolutia epidemilogica prin raportare la prevederile art.3.

Consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ propune inspectoratului şcolar judeţean aplicarea scenariului de organizare şi desfăşurare a cursurilor în unitatea de învăţământ, pe bază criteriului epidemiologic privind rata incidenţei cumulate la nivelul localității. Se va lua în calcul numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori. 

Scenariile care vor funcționa la redeschiderea școlilor sunt deja cunoscute:

Scenariul 1

Participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învățământ, cu respectarea şi aplicare tuturor normelor de protecţie. 

Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate trebuie să fie mai mică sau egală cu 1/1000 de locuitori.

Scenariul 2

a) Participarea zilnică, cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, a XIII-a, și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor protecţie.

b) Participarea zilnică, în sistem on line a elevilor din celelalte clase/ani de studiu

Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 1/1000 dar mai mică sau egală cu 3/1000 de locuitori.

Scenariul 3

a) Participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar.

b) Participarea zilnică, în sistem on line a elevilor din celelalte clase/ani de studiu.

Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 3/1.000 locuitori.

Școală online poate fi făcută, cu aprobarea inspectoratului, chiar și în scenariul verde

Ordinul prevede că, indiferent de situația epidemiologică, „în situații justificate de infrastructură și resursele existente, unitățile de învățământ/unitățile conexe pot desfășura activități didactice în sistem on-line cu aprobarea inspectoratului școlar județean”.

Procedura de luare a deciziei de intrare într-un anumit scenariu continuă astfel:

„Inspectoratele şcolare judeţene şi DSP avizează propunerea consiliului de administrație a unităţii de învățământ
preuniversitar / conexe şi înaintează spre aprobare Comitetului Județean pentru Situații de Urgență scenariul de funcţionare pentru fiecare unitate de învăţământ.

Propunerea este fundamentată pe informarea DSP cu privire la situaţia epidemiologică la nivelul fiecărei localităţi. Se va lua în considerare infrastructura şi resursele existente în fiecare unitate de învăţământ.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă emite hotărârea privind scenariul de funcţionare pentru fiecare unitate de învăţământ pentru reluarea cursurilor după vacanțele școlare.

Alte detalii organizatorice pentru redeschiderea școlilor dar și excepțiile care se pot aplica elevilor și profesorilor cu vulnerabilități puteți descoperi  AICI.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Cozonacii Babka, pâinea cu maia sau ciocolata Dubai, printre produsele preferate de clienții Sweet Iris în 2024. O surpriză irezistibilă pentru 2025:

Bunătățile de pe rafturile Patiseriei Sweet Iris s-au vândut ”ca pâinea caldă” în 2024. Cozonacii Babka...

Clinica SANOVIL Bistrița angajează asistent medical generalist, infirmieră, personal Întreținere! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Clinica SANOVIL Bistrița își mărește echipa! Se caută asistent medical generalist, Infirmieră și Personal Întreținere Tehnic. Se oferă contract de muncă pe o perioadă nedeterminată și salariu motivant. NOI locuri de muncă, în Bistrița, la MasterFoam, RCB Electro, Fan Courier și GB Instaplan:

FOTO: Dacă iubești deserturile și vrei să treci la nivelul următor, acum ai ocazia să te perfecționezi la cursurile pentru Un Dulce De Zece!

Ești pasionat de cofetărie, dar torturile îți dau bătăi de cap, încă nu le știi toate...