-0.7 C
Bistrița
luni, decembrie 23, 2024

TOT ce trebuie să știi despre ALEGERILE PARLAMENTARE de mâine

Campania electorală pentru alegerile parlamentare s-a încheiat în această dimineață. Mâine, la ora 07.00, se deschid urnele la nivel național. Românii din diaspora votează încă de azi. AFLĂ tot ceea ce trebuie să știi despre ziua de mâine:

Campania electorală s-a finalizat în această dimineață la ora 07.00. Alegerile pentru Parlamentul României vor avea loc, în România, mâine, între orele 07.00 – 21.00.

Conform Autorităţii Electorale Permanente, numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral la data de 31 octombrie este de 18.981.242, cu 2.012 mai puţini faţă de ultima informare, realizată la sfârşitul lunii septembrie.

În străinătate, un număr total de 39.238 de români din diaspora au depus cereri de înregistrare pentru votul prin corespondenţă la alegerile parlamentare. Iar 3.939 de români din afara graniţelor s-au înscris pentru a vota la parlamentare la o secţie de votare.

În străinătate, alegerile parlamentare au început din această dimineață, continuând și mâine.

Pentru alegerile parlamentare 2020 din 6 decembrie în întreaga țară au fost organizate 18.802 secții de votare, iar în străinătate se poate vota în 748 de secții.

Câte locuri sunt disponibile în Senat și Camera Deputaților

În urma scrutinului de duminică, 6 decembrie 2020, 136 de candidați vor deveni senatori, din totalul de 2.477 înscriși pe liste, iar 329 – din 4.659 înscriși – vor fi aleși deputați.

Un deputat reprezintă 70.000 de locuitori, în timp ce un senator, 160.000 de locuitori.

Deputații și senatorii vor reprezenta toate județele țării, pe românii din diaspora, dar și minoritățile naționale.

Cine are drept de vot și cine nu poate vota

La alegerile parlamentare 2020 pot vota cetățenii români care au vârsta de 18 ani împliniți în ziua de 6 decembrie.

Nu au drept de vot persoanele cărora li s-au interzis drepturile electorale prin hotărâre judecătorească.

Alegătorii cu buletinul expirat pot vota la alegerile parlamentare 2020

Alegătorii care dețin un act de identitate al cărui termen de valabilitate expiră în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020 pot vota în baza acestuia la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din 6 decembrie, informează Agerpres.

Cu ce documente se poate vota

Conform legii, cetățenii români cu domiciliul sau reședința în România care în ziua votării se află în țară pot vota cu:

  • cartea de identitate;
  • cartea electronică de identitate;
  • cartea de identitate provizorie;
  • buletinul de identitate;
  • pașaportul diplomatic;
  • pașaportul diplomatic electronic;
  • pașaportul de serviciu;
  • pașaportul de serviciu electronic;
  • carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare.

Cetățenii români cu reședință în străinătate pot vota cu unul dintre actele următoare, DAR neapărat însoțite de un document oficial emis de statul străin privind stabilirea reședinței:

  • cartea de identitate;
  • cartea electronică de identitate;
  • cartea de identitate provizorie;
  • buletinul de identitate;
  • pașaportul diplomatic;
  • pașaportul diplomatic electronic;
  • pașaportul de serviciu;
  • pașaportul de serviciu electronic;
  • pașaportul simplu;
  • pașaportul simplu electronic;
  • pașaportul simplu temporar.

Cetățenii români cu domiciliul în străinătate:

  • pașaportul simplu, cu menționarea țării de domiciliu;
  • pașaportul simplu temporar, cu menționarea țării de domiciliu;
  • pașaportul simplu electronic, cu menționarea țării de domiciliu.

Militarii, polițiștii și personalul civil român din instituțiile sistemului de apărare, ordine publică și siguranță națională trimiși în misiune în teatre de operațiuni din străinătate își exercită dreptul de vot la orice secție de votare constituită în țara în care își desfășoară misiunea. Aceștia vor fi înscriși în lista electorală suplimentară de către președintele biroului electoral al secției de votare și vor vota în baza pașaportului de serviciu.

Reguli alegeri parlamentare 2020 pe fondul pandemiei de coronavirus

Fiecare secție de votare pentru alegerile parlamentare 2020 din data de 6 decembrie va avea flacoane cu soluție dezinfectantă, iar toți participanții la procesul electoral vor purta mască de protecție.

La intrarea în secția de vot se va lua temperatura fiecărei persoane, iar alegătorii îndrumați către „localul de vot, respectiv către ieşirea din sediul secţiei de votare, astfel încât aceştia să petreacă un timp cât mai scurt în interiorul acestuia”.

În secțiile de votare se va asigura menținerea unei distanțe fizice de minimum 1 metru între oameni, iar în sala unde se votează nu trebuie să fie prezenţi, în acelaşi timp, mai mult de 5 alegători.

Potrivit aceleiași decizii, „alegătorul va fi instruit să poziţioneze actul de identitate sau documentul de identitate în suportul terminalului informatic, pentru preluarea datelor de identificare în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV). Dacă acest lucru nu este posibil, operatorul de calculator va realiza această procedură după care îşi va dezinfecta mâinile prin aplicarea unei soluţii dezinfectante pe bază de alcool sau va schimba mănuşile.”

Pentru identificarea votantului, „alegătorul va fi instruit să îşi îndepărteze pentru scurt timp masca spre a fi identificat, la o distanţă de minimum 1,5 m faţă de operatorul de calculator şi membrii biroului electoral al secţiei de votare, iar după identificare, alegătorul îşi va repoziţiona masca acoperind nasul şi gura”.

Pe cât posibil, buletinele de vot, ştampila cu menţiunea „VOTAT“ şi pixurile ce vor fi utilizate de către alegători pentru semnare vor fi dispuse astfel încât alegătorul să le poată prelua singur, fără a avea contact direct cu membrii biroului electoral al secţiei de votare, sub supravegherea şi la indicaţia acestora.

După exercitarea dreptului de vot, alegătorul îşi va aplica singur, la indicaţia şi sub supravegherea membrilor biroului electoral al secţiei de votare, timbrul autocolant ori ştampila cu menţiunea „VOTAT“, după caz, pe actul de identitate sau documentul de identitate.

 

 

 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...

Vrei ochelari noi de la Iana Optic de sărbători? Grăbește-te, închid în perioada sărbătorilor

Iana Optic e magazinul preferat de optică al multor bistrițeni, de aproape 20 de ani. Rame...