0.4 C
Bistrița
joi, ianuarie 23, 2025

TOP 3 – Companii din industria fabricării produselor din carne

Chiar dacă anul 2020 a fost unul pandemic, deci dificil, industria alimentară cu toate ramurile ei au fost un real succes. Aproximativ toate companiile care activează în domeniu au încheiat 2020 într-o notă pozitivă. Panica restricțiilor, aprovizionarea exagerată a populației, toate au propulsat companiile din industria alimentară la cifre aproape record.

Spre exemplu, comparativ cu luna ianuarie a anului 2020, cand producția de carne de porc a fost de 82.046 tone carcasă, aceeași lună a anului 2021 a fost într-un declin, cu doar 27.617 tone. În prima lună a acestui an, au fost sacrificați 305 mii de porci, de trei ori mai puțini decat în decembrie 2020 (893.000 de capete). Diferența este cu atat mai sesizabilă cu cat vorbim despre o lună în care consumul de carne de porc, conform tradiției, crește considerabil.

Carnea de porc este cea mai consumată din Romania, însă din producția internă este acoperit doar 30% din consum, restul provenind din importuri. Conform datelor centralizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Romania a adus în primele 9 luni din 2020 aproape 192.000 de tone de carne de porc din statele UE și din țări terțe, pentru care s-au cheltuit 433.17 milioane de euro.

Principalii 3 mari producători de carne și derivate din carne au reușit să genereze împreună anul trecut afaceri cumulate de aproximativ 66.7 milioane de lei, reprezentand 1.02 % din cifra de afaceri a județului Bistrița-Năsăud.

Privind din perspectiva profitului obținut, cele 3 companii au acumulat în anul 2020 profituri de 6.4 milioane de lei. Această cifră reprezintă 0.67 % din profitul net realizat pe tot județul. Numărul salariaților din cadrul acestor companii este de 403, adica 0.88 % din numărul total de angajați ai Bistriței-Năsăud.

Ziarul Bistrițeanul.ro a realizat, în urma unor analize, un TOP 3 al celor mai mari companii din acest domeniu.

  1. Agro-Ardeal SRL

Agro Ardeal deține o ferma proprie la Orheiu Bistriței.Totodată, pe amplasament se regăsește și un modern complex de prelucrarea a cărnii. Compania a realizat în anul 2020 venituri de 80.319.942 milioane ron. În comparație cu anul 2019, cifra a fost cu 26 % mai mare, însă vedeta a fost profitul. Acesta a înregistrat o creștere de 175 % comparativ cu anul precedent.

Compania în spatele căreia se află familia Peica, oferă locuri de muncă pentru cei 173 de angajați activi ai săi. Agro Ardeal își distribuie produsele direct prin magazinele proprii deschise în județele Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureş, Mureş şi Suceava, plus clienţi din Braşov, Ploieşti, Bucureşti, Timişoara, Arad şi Bihor.

  1. Combis SA

În anul 2020, Combis SA a raportat o cifră de afaceri de 23.257.626 milioane ron cu un profit de 796.067 RON și un număr de 77 angajați, după 28 ani de activitate. Comparativ cu anul fiscal precedent, 2019, cifra de afaceri a scăzut cu 28 %, însă profitul a crescut enorm, cu 133 %.

Combis SA face parte din grupul de firme al antreprenorului Ioan Moldovan. Acesta a mutat întreaga afacere de pe Combis și Agro Invest pe Măcelăria Jupânul SRL. Astfel, brandul Jupânul merge mai departe. Firma a fost fondată în 2019 și are 56 de angajați. Oficial, SRL-ul este deținut de Rodica Isac, o persoana de încredere a  omului de afaceri. Compania folosește brandul Jupânu` și comercializează, în mai multe magazine din județ și nu numai, aceleași produse din carne pe care le și produce.

  1. Caraiman SRL

La bază, compania Caraiman se ocupă de vanzarea produselor din carne și a produselor de brutărie și patiserie. Astfel, în anul 2020, din punct de vedere al veniturilor, compania a rămas stabilă, înregistrand o creștere mică, de 1.27%. Profitul însă se află la polul opus, 80.16 % creștere în anul pandemic.

Înființată în anul 1992, firma deținută de familia Rognean deține un abator și o brutărie unde muncesc 106 angajați, iar produsele sunt vandute în magazinele proprii din Bistrița.

 

 

 

ARTICOLE SIMILARE

2 COMENTARII

  1. A fost real succes APARENT DOAR!!!!
    Este adevarat ca acetor companii le-au crescut cifrele si financiare si ca bucati, le-au crescut profiturile, le-a crescut tot, DAR totusi aceste firme au pierdut ENORM – ma refer la BANI. Sa ma explic… daca industria ospitaliera a fost inchisa (restaurante, hoteluri, nunti…) producatorii de carne nu au mai vandut carne la NEGRU, nu au mai taiat porci si bovine nedeclarate fiscal. Au fost nevoiti sa intre sa vanda toata productia in magazine – fiscalizat. CEEA CE INSEAMNA PIERDERE MARE PENTRU EI!!
    Se vede clar… cum s-au deschis parangheliile si carciumile automat iar le-a scazut numarul de animale sacrificate… adica nedeclarate fiscal si au inceput sa le intre bani cash in buzunare, bani care nu sunt nevoiti sa-i declare si de care nu stie nimeni.
    Simplu, nu??? Ei lucreaza la fel dintotdeauna, doar ca cifrele declarate sunt cele care le vedem noi, realitatea LOR este insa alta

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Cozonacii Babka, pâinea cu maia sau ciocolata Dubai, printre produsele preferate de clienții Sweet Iris în 2024. O surpriză irezistibilă pentru 2025:

Bunătățile de pe rafturile Patiseriei Sweet Iris s-au vândut ”ca pâinea caldă” în 2024. Cozonacii Babka...

Clinica SANOVIL Bistrița angajează asistent medical generalist, infirmieră, personal Întreținere! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Clinica SANOVIL Bistrița își mărește echipa! Se caută asistent medical generalist, Infirmieră și Personal Întreținere Tehnic. Se oferă contract de muncă pe o perioadă nedeterminată și salariu motivant. NOI locuri de muncă, în Bistrița, la MasterFoam, RCB Electro, Fan Courier și GB Instaplan:

FOTO: Dacă iubești deserturile și vrei să treci la nivelul următor, acum ai ocazia să te perfecționezi la cursurile pentru Un Dulce De Zece!

Ești pasionat de cofetărie, dar torturile îți dau bătăi de cap, încă nu le știi toate...