2 C
Bistrița
duminică, decembrie 22, 2024

Toamna aceasta dispare apa din Lacul Colibița. Când începe șantierul:

Într-o conferință de presă, ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a precizat faptul că în toamna acestui an va fi golit Lacul Colibița. Ministrul spune că se va consulta cu populația din zonă când vine vorba despre soluția identificată de specialiști. Când încep lucrările:

Ministerul Apelor și Pădurilor pregătește două mari proiecte pentru Bistrița-Năsăud. Unul are o valoare de 27,8 milioane de euro, iar lucrările încep anul acesta, iar altul ajunge la 38,5 milioane de euro, urmând să debuteze abia în toamna anului viitor.

Este vorba despre lucrările la lacul de acumulare Colibița, care costă 27,8 milioane de euro. Într-o conferință de presă, ministrul Apelor și Pădurilor a precizat că lacul se va goli toamna aceasta, urmând ca lucrările efective să înceapă în primăvara anului viitor.

„Ne propunem ca la acumularea Colibița să începem golirea barajului, iar în primăvară să începem lucrările la acest baraj. Nu este vorba numai de baraj, ci tot ce înseamnă Râul Bistrița, din aval de baraj și până unde se varsă în Șieu. Tot cursul Râului Bistrița va fi amenajat, astfel încât acest râu să fie unul care să nu prezinte un pericol. În momentul în care proiectantul va avea soluțiile cât de cât creionate voi face o întâlnire între autoritățile publice județene și locale, proiectant, reprezentanții noștri de la ABA Someș-Tisa, în care vom discuta dacă soluțiile sunt în concordanță cu nevoile populației din zonă. Vrem să facem un proiect care să folosească cu adevărat comunităților din acea zonă”, a declarat în cadrul conferinței de presă Ioan Deneș.

Al doilea mare proiect pe care îl va demara Ministerul Apelor și Pădurilor în județul nostru este amenajarea Văii Ilișua, aval de confluență cu Valea Strâmbă. Valoarea acestuia ajunge la 38,5 milioane de euro. Lucrările vor începe în toamna anului trecut, a făcut cunoscut ministrul Apelor și Pădurilor.

Vă reamintim faptul că specialiștii propun un scenariu pentru efectuarea lucrărilor care presupune „golirea lacului până la cota 730,00 mdM prin turbinare, menţinerea nivelului în lac la cota 730,00 mdM cu ajutorul unei staţii de pompe, reabilitarea în totalitate a măştii barajului, reabilitarea sau înlocuirea echipamentelor electromecanice din casa vanelor golirii de fund, inclusiv vana fluture de pe aducţiune, a conductei de by-pass până la ieşirea din galerie și a circuitului iniţial de deviere a apelor prin ridicarea batardoului amonte, decolmatări etc”.

În plus, specialiștii susțin că necesitatea lucrărilor propuse are la bază analiza incidentelor și a evenimentelor produse de la punerea în funcțiune, precum și expertizele efectuate în ultima perioadă, așa că lucrările sunt urgente și necesare.

Durata estimată de realizare a lucrărilor de punere în siguranţă care necesită golirea lacului este de 150 – 180 zile. Pentru golirea apei din lac specialiștii spun că viteza de coborâre a nivelului apei nu va depăşi 1,20 m/zi, maxim 15 zile și la fiecare 18 m de coborâre, intervine un palier de aşteptare de 15 zile.

În aceste condiţii, specialiștii spun că golirea acumulării se va putea face în cca. 3 – 5 luni de zile, respectiv în perioada noiembrie – martie.

Studiul a fost publicat ieri pe site-ul Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud care anunță că publicul interesat poate înainta comentarii/observaţii la studiul de evaluare adecvată în termen de 5 zile de la data afișării.

 

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...

Vrei ochelari noi de la Iana Optic de sărbători? Grăbește-te, închid în perioada sărbătorilor

Iana Optic e magazinul preferat de optică al multor bistrițeni, de aproape 20 de ani. Rame...