O insectă a cărei mușcătură este foarte dureroasă face ravagii în toată țara. Și la Bistrița, în zona Lamă, a fost descoperit tigrul platanului zilele trecute.
Tigrul platanului este o insectă originară din America de Nord. A ajuns în Europa în 1964, în Padova, Italia. S-a răspândit rapid pe întreg continentul ajungând, de câțiva ani, și în România.
Insecta face parte din familia ploşniţelor şi i se mai spune tigrul platanului pentru că se hrăneşte cu seva din frunzele acestor copaci. În ultimii ani s-a adaptat, spun specialiştii, iar în această perioadă călduroasă copacii sunt plini de larve.
În mare parte, tigrul platanului „iese” la lumină atunci când temperaturile ajung la 30 de grade celsius.
Culmea, cercetătorii spun că tigrul platanului este imun la substanțele chimice, așa că nu se poate face nimic pentru a scăpa de el.
Zilele trecute, un bistrițean a găsit astfel de insecte la Lamă.
„Tigrul platanului, care face ravagii, a ajuns și la Bistrița. Zilele trecute l-am găsit sub platanii din zona Lamă”, ne-a scris Eugen B.
Deși nu transmit boli, mușcătura lor este foarte dureroasă
„Nu transmit boli, nu ne mușcă cu scopul de a se hrăni cu pielea noastră, ele mușcă crezând că pielea noastră este platanul. Singurul disconfort este inflamația din zona respectivă. Dacă se inflamează puţin, putem folosi o compresă rece. Dacă inflamaţia este una puternică putem folosi cortizonice şi antihistaminice”, a transmis dermatologul Andreea Boca, conform știrileprotv.ro.
Tigrul de platan estre o insectă foarte mică, așa că poate să se așeze pe hainele tale și tu nici măcar să nu o observi. Sfatul ar fi să te scuturi foarte bine înainte de a intra în casă, pentru a evita să îl iei cu tine în locuință.
Dacă te mușcă, NU te scărpina, pentru a evita infectarea zonei.