1.7 C
Bistrița
miercuri, ianuarie 22, 2025

Ți-ai bătut nevasta? Acasă te-ar putea aștepta brățări de monitorizare pentru picior. Cine cere asta:

Sâmbătă a avut loc la București marșul „Împreună pentru siguranța femeilor!”. Constatând că una din patru femei e agresată, organizatorii marșului vor să ceară mai mult ajutor autorităților. Una din măsurile cerute ar fi brățări de monitorizare a agresorilor.

Conform unei statistici la nivel național, una din patru femei este agresată fizic sau sexual. Mai mult, 90 la sută din persoanele care cer ordin de restricție sunt femei. În 2017, 26 la sută din omoruri au avut loc în familie, iar din cele 36.245 fapte de violență în familie sesizate, doar 1.500 au ajuns în instanță.

Date fiind aceste statistici, sâmbătă a avut loc la București, marșul  „Împreună pentru siguranța femeilor!”. Acesta a fost organizat de FILIA, care este o organizație non-profit, apolitică şi feministă care luptă împotriva inegalităților de gen prin activism, advocacy și cercetare.

La acest marș au participat mii de femei din întreaga țară și chiar ambasadoarea Franței, Michèle Ramis.

Pe lângă dorința de a face auzită vocea femeilor, organizația, și toți cei care li se alătură, vor să ceară autorităților mai multă implicare în cazurile de violență în familie.

Ce solicită autorităților:

  • Să aloce fonduri de la bugetul de Stat pentru programe de prevenție, conștientizare și educație.
  • Să modifice de urgență legislația astfel încât să existe un sistem de supraveghere a agresorilor folosind brățări electronice.
  • Să modifice de urgență Codul Penal astfel încât cercetarea agresorilor să continue chiar dacă victima își retrage plângerea.
  • Instituțiile responsabile ale statului să se sesizeze din oficiu în cazul violenței împotriva femeilor pentru un număr de 10 zile de îngrijiri medicale, corespunzător realităților trăite de femei, nu de 90 de zile de îngrijiri medicale cum este specificat în prezent.
  • Să existe personal specializat și format pentru a gestiona eficient cazurile de violență împotriva femeilor, ținând cont de riscul de re-traumatizare a victimei.
  • Să existe cel puțin un adăpost special pentru femeile victime ale violenței împotriva femeilor în fiecare județ.
  • Să se înființeze centre specializate pentru cazurile de violență sexuală, cu personal specializat care să acţioneze în interesul victimelor, prin consiliere psihologică şi consiliere legală.
  • Să se aplice legea corect și să se sesizeze din oficiu instituțiile responsabile ale statului atunci când află că există cazuri de acte sexuale cu minore.
  • Să existe colaborare între instituții ori de câte ori este tratat un caz de agresiune în familie, viol, hărțuire sexuală, exploatare sexuală. Poliţia, Justiția şi sistemul medical trebuie să fie instituţii de suport real pentru victime. Reprezentanţii instituţiilor trebuie să trateze victimele cu demnitate şi profesionalism pentru a le încuraja să aibă încredere să depună plângere şi să raporteze agresiunea.
  • Să existe programe de educație, consiliere și terapie pentru agresori în fiecare județ.
  • Să transmită un semnal de toleranță-zero în ceea ce privește violența asupra femeilor și să includă în educație noțiuni despre egalitatea de gen și pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor.
  • Să existe mijloacele legale pentru stoparea difuzării de emisiuni care degradează femeile, promovează o cultură a violenţei şi transformă violenţa în divertisment.

La nivelul județului nostru, în primele opt luni ale anului, peste 200 de femei s-au plâns polițiștilor că sunt bătute de bărbați. Mai mult despre statistica locală puteți citi AICI.

 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Cozonacii Babka, pâinea cu maia sau ciocolata Dubai, printre produsele preferate de clienții Sweet Iris în 2024. O surpriză irezistibilă pentru 2025:

Bunătățile de pe rafturile Patiseriei Sweet Iris s-au vândut ”ca pâinea caldă” în 2024. Cozonacii Babka...

Clinica SANOVIL Bistrița angajează asistent medical generalist, infirmieră, personal Întreținere! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Clinica SANOVIL Bistrița își mărește echipa! Se caută asistent medical generalist, Infirmieră și Personal Întreținere Tehnic. Se oferă contract de muncă pe o perioadă nedeterminată și salariu motivant. NOI locuri de muncă, în Bistrița, la MasterFoam, RCB Electro, Fan Courier și GB Instaplan:

FOTO: Dacă iubești deserturile și vrei să treci la nivelul următor, acum ai ocazia să te perfecționezi la cursurile pentru Un Dulce De Zece!

Ești pasionat de cofetărie, dar torturile îți dau bătăi de cap, încă nu le știi toate...