Firma TeraPlast și-a îndreptat atenția asupra mediului. Astfel a venit decizia de înființare a TeraPlast Recycling. Aceasta se va ocupa de problema PVC-ului rigid care are un impact major asupra naturii.
O problemă majoră, cu impact puternic asupra mediului o are PVC-ul rigid. Acesta se reciclează în cantități mici, comparativ cu miliardele de kilograme care se aruncă.
În acest context, firma TeraPlast s-a gândit să dezvolte o nouă ramură care să se ocupe de reciclare.
„În Europa, piața deșeurilor de PVC rigid reciclat la nivelul anului 2018 a fost de 480.000 de tone, în contextul în care maxim 20% din acest tip de deșeuri se reciclează. Asta înseamnă că peste 2 milioane de tone, adică 2 miliarde de kilograme, au rămas în natură. Produsele din PVC rigid au o durată de viață cuprinsă între 30 și 50 de ani în funcție de aplicație. Astfel, este ușor să estimăm unde vom ajunge în următorii 10 ani dacă nu luăm măsuri concrete în ceea ce privește reciclarea. În acest context, TeraPlast Recycling este răspunsul la o necesitate la nivel european și o cale prin care România face pași importanți în domeniu. Compania se poziționează pe locul 1 în România și în top 10 reciclatori de PVC rigid din Europa, după capacitatea de procesare de 12.000 tone anual”, a declarat Dorel Goia, președintele Consiliului de Administrație TeraPlast.
Firma Teraplast a început cu pași mărunți, dar siguri, procesul de prelucrare prietenos cu mediul. Tocmai de aceea s-a hotărât să înființeze o linie separată pentru reciclare.
„Promovăm importanța reciclării PVC-ului rigid, atât post-industrial, cât și post-consum și ne-ar plăcea să vedem că inițiativa noastră va inspira mediul de afaceri autohton în această direcție. Valoarea transferului liniei de business este de 4,8 milioane de euro”, a explicat Dorel Goia.
Procesarea deșeurilor se va face după tehnologii moderne, folosind echipamente de ultimă generație din țări precum Germania și Italia.
În perioada august 2018 – martie 2019, secția de reciclare a firmei, devenită acum TeraPlast Recycling, a avut o medie lunară procesată de 650 tone PVC rigid. Materialul reciclabil a fost atât din producția proprie, cât și din achiziții. Astfel, anul trecut, 54% din materia primă procesată a provenit din Europa, din țări precum Olanda, Danemarca sau Italia și 46% din România.