Compania TeraPlast primește o finanțare de 5,5 milioane de lei prin PNRR pentru o centrală fotovoltaică nouă. Centrala va avea o putere de 4,5 Mwp și va fi amenajată în parcul industrial din Sărățel.
TeraPlast a semnat contractul de finanțare pentru un sprijin financiar de 5,5 milioane de lei prin Planul Național de Redresare și Reziliență, pentru dezvoltarea unei centrale fotovoltaice noi în Parcul Industrial din Sărățel. Suma primită prin PNRR reprezintă în jur de un sfert din investiția totală, care se ridică la 22,5 milioane de lei.
Noua centrală va avea o putere de 4,5 MWp. Energia produsă de centrală va fi consumată de producătorul bistrițean. Proiectul presupune instalarea unor panouri fotovoltaice pe o structură de tip on-grid și integrarea unei instalații de stocare a energiei electrice. Noua centrală fotovoltaică va fi compusă din peste 8.000 de panouri.
„Proiectul pentru realizarea capacității fotovoltaice este garantul dezvoltării durabile a afacerilor TeraPlast. Viitoarea centrală va contribui la reducerea gazelor u efect de seră, respectiv la scăderea anuală estimată a gazelor cu efect de seră cu 3.238 de tone CO2e (CO2 echivalent). Prin specificul activității noastre avem un consum apreciabil de energie electrică, iar asigurarea unei părți substanțiale din surse regenerabile dezvoltate intern ne ajută în efortul nostru susținut de decabonizare și aplicare a unor soluții durabile, prietenoase cu mediul înconjurător. În același timp, astfel de capacități contribuie și la reducerea costurilor de produție, cu un efect benefic asupra competivității în ansamblu al grupului”, precizează Nicolae Roșu, director operațional al TeraPlast.
Acesta nu este primul pas al Grupului TeraPlast în reducerea amprentei de carbon. Grupul a apelat și la reciclare și folosirea materialului reciclat în produse existente, digitalizarea proceselor sau surse regenerabile de energie.