Potrivit lui Alexandru Stânean, CEO TeraPlast, marile companii preferă muncitorii străini în special datorită disponibilității lor. Potrivit acestuia, muncitorii din alte țări vin în România să lucreze și sunt disponibili pentru ore suplimentare.
Într-un interviu pentru publicația businessmagazin.ro, Alexandru Stânean, CEO TeraPlast a vorbit și despre muncitorii străini și disponibilitatea companiei pe care o conduce de a-i angaja.
„Muncitorul străin când vine în România, vine să lucreze. Și, exact ca și românii care aleg să emigreze, și muncitorii străini vin în general fără familie și atunci disponibilitatea lor pentru ore suplimentare, pentru lucru în weekend este mult mai mare. Ei nu au o casă la țară unde trebuie să meargă la cules de cartofi sau struguri – cel puțin în zona noastră se practică, motiv pentru care ei sunt mult mai, hai să spunem, focusați pe activitatea din fabrică decât pe altceva”, a explicat Alexandru Stânean.
La TeraPlast activează și muncitori din Vietnam. Potrivit lui Alexandru Stânean, bariera de limbă a muncitorilor străini este într-adevăr o problemă. Calitatea muncii pe care o fac depinde, însă, de modul în care sunt coordonați:
„Cei care au intrat într-o echipă cu un șef mai riguros tind să aibă rezultate mai bune decât cei care au lucrat mai puțin organizat.(….) Cât timp procedurile sunt clare și ceea ce au de lucru e foarte clar, există rezultate mai bune decât cei care au lucrat mai puțin organizat”, mai spune CEO TeraPlast.
Daca aveti nevoie ca oamenii sa lucreze ore suplimentare, atunci inseamna ca nu aveti destui angajati.
Omul deaia are un contract de 8 ore, ca mai are si viata. Nu traieste doar ca sa munceasca.
Chiar si un utilaj are nevoie de timp de mentenanta, asa cum si un om are nevoie de timp de odihna. Dupa cum formulati frazele, nu vedeti dintr-un muncitor altcumva decat un utilaj.
Pana una-alta, suntem in top 3 judete cu cele mai mici salarii din tara, in timp ce voi va laudati cu profituri record in fiecare an.
Poate daca ati plati oamenii suficient incat sa li se merite sa lase munca de pe camp pentru a veni sa faca niste ore suplimentare, poate n-ar trebui sa aduceti din strainatate oameni disperati dupa un trai mai bun, pe care sa ii exploatati voi si peste program si in weekend.
Domnu ăsta (scuzați, că nu știu cine-i) se crede – după cum se exprimă – prim secretar.
El critică – superior, privind cu aroganță – strădania unora ca noi, de a merge pe la casa părintească, sâmbăta, și a ”culege” cartofi.
Din care, câteodată ”servește” și domnia sa.
Ciocoii vechi și noi e doar un titlu de romani.
În fapt sunt doar vechi, dar tot timpul.
din cate stiu teraplastul a fost dat la angajati MOKA in urma privatizarii in masa de tip MEBO!
dupa care unii destepti au cumparat prin intimidare cupoane de la majoritatea!
sefii si-au consolidat puterea prin mariri de capital cu bani tot din interiorul firmei…
a ajuns unul majoritar care a vandut la bursa firma la urmasii celor ce si-au vandut cuponul!
acum e abonata la ajutoare de stat!
intreb!
cati politicieni au actiuni trp?
Nu pot sa cred ca asta zice un CEO al unei companii listate la bursa. Asta-i nivelul de management la noi in tara, si apoi se plang si se vaieta ca exista probleme cu forta de munca. Cand o sa se concentreze mai mult pe angajati, sa ii fidelizeze si recompenseze corespunzator, o sa fie coada la ei sa se angajeze oamenii. Pana atunci, spor la meditatiile de vietnameza
Mentalitate de român…
Directorii din Romania vor să lucrezi suplimentare non stop. Dacă se poate, să dormi pe i saltea in firmă, să nu mai faci naveta. Și dacă este posibil, și gratis….
Cică dacă lucrează organizați… Înseamnă că este firma lui Papură Vodă dacă nu există organizare.
Plătiți muncitorul român așa cum trebuie, și veți avea rezultate! Cu salariul minim și sunt o sută la poartă nu mai merge…
Știți, că era un meme cu interviu de angajare, gen:
„câți ani ai?
30…
Și câți ani ai în câmpul muncii?
50…
Cum, tu ai 30 de ani și 50 munciți?
Ore suplimentare, !”
Dacă mai cultivăm cartofi, înseamnă că nu o ducem prea bine. La cât pământ ați cumpărat la Sărățel, puteați cultiva și cartofi, și îi dadea-ati la muncitori.
Această companie a prosperat cu muncitorii din Vietnam, Republica Moldova sau alte țări?? Ce penibil?? Acum nu mai sunt buni conaționalii că ce? Au de cules struguri sau cartofi ? Până acum nu au avut de cules , de-a lungul timpului? Cum să spui că cei cu familii nu dau randament? Este acest individ împotriva familiilor? De cât timp a luat ființă Teraplast-ul , și-au dus contractele la final cu cei din Vietnam? Ce oameni!! Acolo lucrează oameni pe care îi cunosc, tineri harnici și responsabili, dar familiști. Bravo lor și nu ar trebui să se simtă umiliți de un om fără minte . Doamne ajută!!
Atitudine sfidătoare, la adresa omului de rand.
Urgent SINDICAT !!! Dar puternic ! Avem ex. francez
La prețurile din Ro, o sa dureze mult și vietnamezi pina vor începe cu plantațiile de orez și iar va ramine marele mandatar cu buza umflata
Băieți de gata nu se gândesc decât la ei sa le umplem buzunarele.
Jenant pt un CEO al unei firme cotate ca fiind una dintre cele mai tari pe piata. Mai bine v-ati duce sa vedeti cum pe sectie, romanii, fratii dvs, sufera si inghit toate marlaniile unui sef „riguros” care e platit dupa cantitate, nu calitatea lucrarilor. Daca un agajat vrea sa fie corect si sa isi faca treaba cum trebuie e tras la raspundere ca e prea lent. Pretindeti respect, dar va rog oferiti si dvs.