-0.4 C
Bistrița
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Teodor Baconschi, la Bistrița: Poate fi creștinismul depășit? Criza conștiinței europene ca agonie creativă

Centrul Cultural Municipal „George Coșbuc” vă invită joi, 15 decembrie, de la ora 17 :30, la o întâlnire cu Teodor Baconschi. Scriitorul, antropolog religios și diplomat de carieră, va susține o conferință la Palatul Culturii din Bistrița:

Teodor Baconschi este autorul a numeroase cărți de referință. Între acestea, reamintim Râsul Patriarhilor (1996), Iacob si îngerul (1996), Roma caput mundi (împreună cu Horea Bernea) (2000), Insula Cetății. Jurnal parizian (2005), Facebook Inc. Fabrica de narcissism (2015) Cetatea sub asediu. Însemnări despre credință, rațiune și terorism (2016) sau Averea bunei educații (2019).

A fost ambasador al României la Sfântul Scaun, Ordinul Suveran de Malta și Republica San Marino (1997-2000). A fost ambasador al României în Portugalia (2002-2004), în Franța și Principatul de Monaco (2007-2009). Teodor Baconschi a fost și ministru al Afacerilor Externe (2009- 2012). Din 2015 este ambasador în Centrala MAE.

Întâlnirea cu Teodor Baconschi de la Bistrița va cuprinde o conferință intitulată Poate fi creștinismul depășit? Criza conștiinței europene ca agonie creativă.

După o scurtă pauză, programul va continua cu o convorbire în care Teodor Baconschi va răspunde întrebărilor puse de Dan-Alexandru Ilieș.

Intitulat Incerta cale: incursiuni în actualitatea europeană, dialogul va avea ca temă multiplele crize prin care a trecut (și trece) continentul european de mai bine de două decenii.

Un al treilea moment îl constituie Lecturi în decembrie: lansări de carte.

  • Teodor Baconschi va prezenta cele patru volume de scrieri apărute la editura Spandugino (2021-2022).

Volumele cuprind cele mai importante cărți ale autorului. Alin Tat, conferențiar la Universitatea Babeș-Bolyai, și Dan-Alexandru Ilieș, doctor în filosofie la Sorbona, specialist în filosofie arabă și ebraică, vor prezenta:

  • Propriul omului. O legitimitate contestată, de Rémi Brague, în traducerea lui Dan-Alexandru Ilieș. (Rémi Brague este un filosof contemporan de primă importanță, catolic practicant și profesor emerit la Universitățile Sorbona (Paris) și Ludwig Maximilian (München).

Cartea a fost editată de către editura Galaxia Gutenberg, cu sprijinul Primăriei Municipiului Bistrița și a Centrului Cultural Municipal „George Coșbuc”.

Program:

  • 17:30 – Poate fi creștinismul depășit? Criza conștiinței europene ca agonie creativă, conferință susținută de Teodor Baconschi
  • 18:35 – Incerta cale: incursiuni în actualitatea europeană, Teodor Baconschi în dialog cu Dan-Alexandru Ilieș
  • 19:15 – Lecturi în decembrie – lansări de carte
  • 20:00 – Nunc est bibendum… – Cocktail (sala Appassionata)

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

  1. Noi romanii ortodocsi, avem o mare problema. Degeaba ne suparam cand America si Europa, este foarte rezervata si suspicioasa la adresa noastra, cata vreme noi suntem total impotriva crestinismului catolic si al celor din religiile protestante si neoprotestate ! Extremismul religios nu aduce absolut nimica bun ptr societate in ansamblu !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Noua colecție de iarnă, la DYA Cool Fashion: Se poartă gecile și paltoanele cu gulere de blană! Găsiți inclusiv mărimi mari 6XL sau 60-62

Magazinul DYA COOL FASHION este cunoscut în rândul bistrițencelor că aduce haine de calitate, elegante sau...

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...