Deja de două zile, Bistrița are un nou primar, de data aceasta liberal, după ce municipiul reședință de județ a fost condus preț de mai bine de un deceniu de social-democratul Ovidiu Crețu. Din păcate pentru noul edil nu este timp pentru relaxare, bistrițenii așteptând să pună în practică fiecare promisiune de campanie:
Duminică, bistrițenii care s-au prezentat la urne i-au acordat votul de încredere lui Ioan Turc, primul liberal care ajunge pe fotoliul de primar, după 12 ani de conducere social-democrată.
Fiecare dintre cei 9 candidați care au aspirat la funcția de primar au promis marea cu sarea, din păcate pentru câștigător, bistrițenii care l-au votat și nu numai se așteapta ca promisiunile din campanie chiar să fie puse în practică.
Bistrițeanul.ro a sintetizat promisiunile făcute de Ioan Turc în campania electorală și va fi cu ochii pe noul primar și pe felul cu acesta își va îndeplini sau nu promisiunile:
- Administrație transparentă și modernizată prin digitizare (transparentizarea actului decizional și a proiectelor din bani publici, apropiere de cetățean prin instrumente digitale, implicarea cetățenilor în planificarea dezvoltării urbane)
Notă: În momentul acesta cetățenii cu greu mare pot găsi pe site-ul învechit și greoi al Primăriei până și licitațiile din bani publici, ce să mai vorbim de alte proiecte importante aflate în derulare. Primăria Bistrița nu are nici măcar o pagină de Facebook și nici Poliția Locală, Serviciile Sociale sau alte servicii din subordinea instituției. Pe site nu găsim nici măcar o rubrică cu sugestii și reclamații de la cetățeni, iar de bugetare participativă (luați exemplul orașului Cluj-Napoca) nu poate fi vorba.
La acest punct, Ioan Turc mai notează că își propune stoparea derapajelor în zona imobiliară și crearea unui sistem de planificare urbană inteligentă – ei bine, Bistrițeanul.ro, printre puținele ziare care a dezvăluit caracatița corupției de la Urbanism, din Primăria Bistrița, așteaptă cu interes schimbări în această zonă.
- Administrație care are grijă de cetățenii săi (Ioan Turc promirea lărgirea și asfaltarea rețelei de străzi, modernizarea și recalibrarea rețelei de apă și canalizare, precum și monitorizarea cu tehnologii digitale de la distanță a consumului de utilități pentru evitarea extra-taxării cetățenilor)
Notă: Despre rezolvarea „valurilor” de pe străzile proaspăt asfaltate și despre lacul de pe strada Mihai Viteazu după fiecare ploaie n-are rost să vorbim…În schimb suntem curioși cum se va face „monitorizarea cu tehnologii digitale, de la distanță, a consumului de utilități”.
Noul primar al Bistriței a vorbit în campania electorală și despre dezvoltarea unui centru de artă, design și creativitate tehnică, despre susținerea liceelor pentru cercurile STEM (știință – tehnologie – inginerie și matematică), antreprenoriatul social pentru familiile defavorizate (Ioan Turc se referea la cooperative sociale și fabrici sociale), suportul ONG-urilor pentru asistarea copiilor săraci sau cu părinți plecați la muncă în străinătate, campionat sportiv între școli și licee și între cartiere, centre de cartier pentru relația cu cetățenii, o aplicație pentru anunțarea stărilor de urgență, precum vijelii, pandemii, căderi de tensiune electrică, polei.
- Oraș verde și curat (colectarea inteligentă și managementul integrat al deșeurilor, crearea spațiilor verzi în toate zonele orașului, inclusiv între blocurile de locuințe, regenerarea urbană și dezvoltarea pe principii de proiectare generativă și verde a construcțiilor de orice natură).
Notă : Și Ioan Turc, ca și autoritățile județene, face referire la monitorizare cu senzori video, aplicație pentru semnalarea problemelor și containere inteligente. Până una alta, Primăria Bistrița nu a reușit nici măcar să instaleze camere video la containerele cu probleme…
Turc mai vrea verdeață pe clădiri, spațiu verde printre blocuri, reduceri de impozite pentru construcțiile „verzi”, linie tip metrou ușor care să lege parcul industrial de la Sărata de Viișoara și Unirea și o centură ocolitoare a municipiului.
- Oraș inteligent și atractiv pentru tineri (dezvoltarea urbană pe baza proiectelor de sistematizare și simulare a dezvolării pe termen lung, crearea condițiilor de locuire care să atragă sau să mențină tinerii capabili în oraș, dezvoltarea pe principii integrate a infrastructurii urbane de bază)
Ioan Turc vrea o analiză a planului urbanistic general, parcări subterane și supraterane, finalizarea alimentării cu apă și gaz în localitățile aparținătoare Bistriței, spații de joacă sigure și diversificate pentru copii, creșe și grădinițe noi, iluminat public inteligent, construirea unui cartier pentru tineri, monitorizare cu inteligență artificială a zonelor de risc infracțional și a traficului.
Notă: Nu vi se pare că unele proiecte seamănă izbitor cu ce propunea candidatul PSD?!
- Destinație culturală și turistică unică (crearea condițiilor pentru facilitarea cât mai multor evenimente culturale și științifice, crearea unui aspect nou pentru oraș și punerea în valoare a unor obiective cu caracter unicat, regândirea creativă a fațadelor clădirilor și impunerea unor proiecte de reabilitare a fațadelor tuturor clădirilor)
Turc vrea o aleea a personalităților, regândirea elementelor de identitate ale orașului, amenajarea malurilor râului Bistrița și transformarea lor în zonă de promenadă sau un eveniment cultural tematic în aer liber, de anvergură internațională.
Notă: Despre un eveniment de anvergură internațională s-a mai vorbit și la județ, însă s-a renunțat la idee, din cauza costurilor enorme. Ne vine greu să credem că o să se reușească la Bistrița, dar așteptăm cu interes ideile noului primar. Cât despre zonă de promenadă pe lângă râul Bistrița, am mai auzit și această idee, însă nu a fost pusă în practică nici măcar parțial.
- Destinație pentru afaceri inovative (dezvoltarea infrastructurii pentru afaceri inovative, dezvoltarea ecosistemului pentru antreprenoriat și inovare, facilitarea cooperărilor economice cu piețe puternice și atragerea investițiilor în afaceri cu valoare adăugată ridicată).
Se vorbește aici de vitalizarea parcului industrial, un campus tehnologic și de inovare sau centre pentru promovare, formare și reconversie profesională.
Notă: Deocamdată avem un parc industrial mort în păpușoi, executat silit de Primăria Bistrița (ironia sorții) și de bănci, cam atât de profitabil e. La 120 de kilometri distanța rețeta parcului industrial nu doar că a funcționat, ci a obligat autoritățile să îl extindă.