Fără a fi greșit cu nimic care să încerce măcar să explice vorbele grele, pline de ură și dispreț, aruncate de un dascăl unui copil, realitatea zilelor noastre arată că, în 2025, încă sunt copii victime ale bullyingului inițiat și întreținut chiar de dascăli, care ajung să imprime atitudinea unei întregi clase. Un astfel de caz a ajuns în atenția reporterilor Bistrițeanul.ro. Se întâmplă la Școala Gimnazială nr. 3 Avram Iancu, din Bistrița. Victima? Un copil timid și timorat, care în doar 3 săptămâni de când s-a mutat de la Arad la Bistrița a ajuns să plângă zi de zi din cauza învățătoarei și a colegilor. Marginalizat, umilit, insultat sub atenta îndrumare a dascălului, o învățătoare în prag de pensionare.
Copilul care urmează să împlinească 11 ani a fost transferat recent, de la o școală din Arad, unde a locuit până de curând cu părinții și frații săi. Acesta a fost transferat în urmă cu doar trei săptămâni la Școala Gimnazială Avram Iancu (Școala Gimnazială nr. 3), în clasa a IV-a, la învățătoarea Rauca Saveta, care mai are doar câteva luni până la pensie.
„În fiecare zi copilul venea acasă supărat și plâns, că nu se joacă copiii cu el, că nu îi place de doamna, fără să îmi spună de ce. Nu l-am crezut inițial, am crezut că este o problemă de adaptare în noua clasă. Doar că situația devenea tot mai gravă, copilul era tot mai abătut, mai speriat și îngrozit de fiecare zi de școală. Așa că am înregistrat ce se întâmplă pe parcursul unei zile de școală, să văd ce se întâmplă acolo, până acum neavând astfel de probleme. Așa am auzit îngrozită cum copilul meu era făcut „neghiob”, cum doamna l-a amenințat clar și răspicat „te termin eu” și cum le spunea colegilor săi: „nu vă mai jucați cu el, dați-i pace”, a declarat mama copilului, pentru Bistrițeanul.ro.
Aceasta a pus la dispoziția reporterilor Bistrițeanul.ro înregistrările audio care confirmă cele susținute. Un ton agresiv, răutăcios, ironic și cuvinte grele, total nepotrivite din gura unui dascăl.
Femeia, care mai are doi copii acasă, a încercat să ia legătura cu învățătoarea și susține că i-ar fi trimis și înregistrările. Spune că învățătoarea ar fi refuzat să discute cu ea, făcându-i legătura direct cu directoarea școlii Nelca Mirela Venera, care, în loc să încerce măcar să verifice situația, i-ar fi spus să transfere copilul și ar fi amenințat-o cu exmatricularea, în caz contrar.
Am contactat-o pe directoarea școlii Nelca Mirela Venera. Aceasta susține că mama copilului ar fi început să țipe la ea și că nu a putut avea un dialog civilizat cu aceasta. Despre învățătoarea care ar încuraja copiii să își marginalizeze colegul spune că n-a avut nicio problemă și spune că chiar a transferat alți copii problemă în clasa dânsei, pe care a reușit să îi integreze.
„Eu ce știu, că înregistrări în clasă nu e voie să se facă. Copilul este venit de câteva săptămâni, transferat de la Arad. Doamna învățătoare se pensionează acum, mai are două luni până iese la pensie. Când o să știm mai mult, o să vă spunem mai multe, ea mi-a spus că copilul nu se poate adapta, plânge tot timpul, îi lovește pe toți copiii, e foarte agresiv. Doamna învățătoare le-a spus copiilor să îl lase în pace dacă e agresiv cu ei. Niciodată nu au fost probleme cu doamna, este o femeie care are 9 copii, am avut copii din alte clase pe care i-am mutat la dânsa și i-a integrat. Este dascăl de o viață, situațiile grele pe care i le-am dat le-a gestionat foarte bine. Doamna învățătoare a sunat-o pe mămică, pe care mi-a dat-o la telefon. Doamna a început să strige la mine. I-am zis să lase tonul jos, nimic nu o îndreptățește să vorbească așa cu mine”, a declarat pentru Bistrițeanul.ro directoarea Nelca Mireșa Venera.
Deși directoarea școlii susține că nu au mai fost probleme cu învățătoarea respectivă, Bistrițeanul.ro a aflat altceva. Chiar de curând, o altă mamică a luat hotărârea să-și mute copilul la altă școală, tot din cauza comportamentului învățătoarei.
Se pare că învățătoarea mai are și alte obieceiuri, care n-au nicio treabă cu educația: elevii ar fi avut interzis să bea apă în timpul orelor, chiar și spre vară când temperaturile erau crescute și nu aveau voie să meargă la toaletă în timpul orei. Printre pedepsele sale s-ar fi numărat inclusiv interdicția de a ieși în pauză. Mai mult, programa nu era respectată, orele fiind înlocuite ușor cu matematică și română, singurele ore care ar conta în educația copiilor.
În cazul în care elevul căzut victimă a bullying-ului chiar din partea dascălului ar fi fost un copil –problemă, deși este greu de crezut într-un timp atât de scurt, ce era de făcut?
Ei bine, școala are doi consilieri și un profesor de sprijin. Părintele sau învățătorul trebuia să sesizeze faptul că are un copil în clasă cu probleme de adaptare sau comportament, iar consilierii, cu acordul părinților, trebuiau să intervină și să ajute elevul să se integreze.
Acest lucru nu s-a mai întâmplat. Învățătoarea nu a semnalat că are un copil problemă, așa cum susține directoarea, iar când părintele a sesizat a fost poftit să își mute copilul, sub amenințarea „exmatriculării”. O procedură grea, pe care școala nu ar fi putut să o aplice, dar bună de folosit ca amenințare când vrei să transmiți unui părinte că nu e bine primit în școală copilul lui.
Și eficientă, se pare. Mama a luat decizia de a transfera copilul într-o altă școală, fiind conștientă că ar putea fi persecutat și mai departe, dupa cum au abordat cazul atât învățătoarea, cât și directoarea.
Din pacate scoala asta e cu probleme demult nu numai de acum. Ar trebui sa se faca multe verificari acolo si la clasele 5-8 sunt cateva specimen de genul.
Bună ziua! Nu vreau sa va pun la îndoială sursa articolului dar ați redactat niște aberații. Doamna Rauca e un învățător excelent, iar copilul despre care vorbiți avea un comportament deviant și un vocabar inadecvat. Ar trebui sa va verificați sursele înainte de a pata cariera unei doamne de nota 20.
Eu o cunosc personal pe această învățătoare de mai bine de 15 ani. Știrea cu siguranță este una exagerată, pentru a face vâlvă.
Chiar dacă doamna învățătoare este mai serioasă, crescând sub regimul trecut, în nici un caz nu se poate spune despre dânsa că ar avea un limbaj „agresiv, răutăcios, ironic și cuvinte grele”.
Este o doamnă empatică, care își face treaba foarte bine, lucrând cu copiii de foarte mulți ani. Probabil să nu fi procedat bine în toate situațiile, dar știrea este exagerată, iar doamna respectivă își face treaba foarte bine
Bună ziua în legătură cu doamna învățătoare Rauca Saveta aș dori să ami dau cu părerea această doamnă ne-a educat copilul din clasa 0-4 și este ce-a mai bună în calitate de învățător nu am avut probleme an aproape 5ani de școală cu nimic chiar o iubesc copii ar trebui sa ai întrebați pe copiii ei nu mint
Dupa cum ai scris aici, se vede ce educatie primară ai. Daca e asa bună, du-te sa te invete gramatica de clasa a III-a!
Simplu de ne dat cu părerea dar comportamentul părinților de astăzi
lasă de dorit.Decat ar înregistra
învățătoarea mai bine mergea la
școală. Halal părinte!
Nu imi vine sa cred ca un copilas de clasa a 4 a poate teroriza o clasa intreaga plus pe d.na invatatoare. Si tot clasa si d.na invatatoare e de vina.
… Asta e viața de educator. Când părintele face bullying asupra profesorului, apărătorii „democrației” întorc lucrurile în favoarea părintelui care e considerat a fi stăpânul iar profesorul, cel care are datoria să…! Când profesorul apostrofează spre binele final al copilului și al colectivului clasei, vai, cum a îndrăznit?
Asta e generația Snowflake, pe bună dreptate numită așa. Imunitate socială, aproape zero, iar de aici și consecințele. […]
Aceasta așa-zis învatatoare, încuraja gașca de copii pe care ii conduce, să izoleze, sa jigneasca acest copil. Ar trebui eliminata din scoala cu directoarea in frunte. Atitudine de dispret, voce de tartor plictisit, ambianță de lagăr de concentrare. Important este cine a inregistrat sau ca au iesit la iveală nemerniciile acestei brute? Ăsta ii este rolul? Să terorizeze copii? Daca nu mai poate, afară din scoala, nu ne intereseaza problemele ei de acasă!
Catre cei care au comentat pana cum: adica copilul / parintele ala a inventat tot? S-a trezit el asa brusc si si-a imaginat tot? Din nimic? Si restul aspectelor legate de alte metehne ale invatatorului sunt la fel inventate?
Dar oare nu exista oare legi, publicatii ale ministerului, regulamete interne, etc care reglementeaza clar statutul elevului si care spun clar ca un elev nu poate sa fie mustrat in public? Consilierii cand au fost implicati in aceste probleme pe care spuneti ca le are copilul? Mustrarile si avertismentele scrise unde sunt?
Deci acest invatator comunist, care mai are putin pana la pensie, a urmat toti pasii? A folosit toate uneltele puse la dispozitie? A gestionat situatia corect? Dar conducerea scolii?