Umblă zvonul prin târg că medicii stomatologi au crescut prețurile pentru tratament, iar bistrițenii trebuie să scoată din buzunar mai mulți bani pentru a plăti taxe de dezinfectare împotriva infecției cu COVID-19. Dentiștii neagă că ar cere o asemenea taxă, dar bistrițenii spun că sunt nevoiți să achite o sumă suplimentară pentru tratament. VEZI cum comentează Colegiul Medicilor Stomatologi această situație:
Pandemia de coronavirus continuă să îi îmbogățeșască pe comercianții fără scrupule care își vând marfa și de șase ori mai scumpă. Sticla de spirt și-a dublat prețul, iar drojdia concurează cu prețul aurului.
Pe la urechile noastre a ajuns o informație conform căreia acum a venit rândul dentiștilor să profite de această criză. Se pare că medicii stomatologi din Bistrița au preluat trendul național și au instituit așa-numita „Taxă COVID” pentru pacienții care le trec pragul cabinetelor.
Surse Bistrițeanul.ro spun că pe lângă prețul tratamentelor au fost nevoite să scoată din buzunare până la 100 de lei în plus pentru a plăti taxe de dezinfectare împotriva infecției cu COVID-19. Se pare că specula de pe piața materialelor pe care trebuie să le cumpere i-ar fi determinat pe dentiști să ceară pacienților bani în plus pentru acoperirea costurilor cu materialele.
Pentru a verifica această informație am decis să sunăm și să facem programări la mai multe cabinete stomatologice din Bistrița. I-am întrebat pe cei care au răspuns la telefon dacă este nevoie să achităm o taxă suplimentară dacă dorim să ne tratăm în cabinetul lor, iar răspusurile au fost negative la toate cabinetele.
Totuși, medicii stomatologi din Bistrița admit faptul că au fost nevoiți să își mărească prețurile cu 15 – 20 de lei, dar nici vorbă de o taxă COVID.
„Să știți că și pe la urechile mele a ajuns această informație. Am auzit că ar fi cabinete stomatologice în oraș care pretind o asemenea taxă. Vă spun sincer că și la cabinetul meu sună pacieții, iar primul lucru pe care vor să îl știe este dacă trebuie să plătească 100 de lei în plus. Eu le explic tuturor că tarifele s-au modificat cu până la 20 de lei, dar nu pretind și nici nu voi apela la o taxă COVID pentru a-mi asigura câștigul”, a declarat pentru Bistrițeanul.ro un medic stomatolog.
Contactat de reporterii Bistrițeanul.ro, Dr. Marius Nicolae Pop, președintele Colegiului Medicilor Stomatologi Bistrița a spus că toată povestea taxei COVID a fost indusă artifical de unii medici care au cabinete stomatologie în colaborare cu oamenii de afaceri și că nu există nici o reglementare legală care să prevadă majorarea prețurilor.
„Nu știu de ce unele posturi de televiziune stau de vorbă cu niște medici privați, care nu au nici în clin nici în mânecă, vreo funcție de conducere în Colegiul nostru, fie național, fie teritorial. Atunci bineînțeles că se creează confuzie pentru că ei zic așa: <Fiindcă noi am investit să ne cumpărăm tot felul de halate de unică folosință, viziere și alte materiale de protecție, bineînțeles că vom crește puțin prețul>. Toată povestea aceasta a fost indusă artificial din cauza unor colegi de-ai noștri care probabil că au cabinete în colaborare cu ceva oameni de afaceri, iar din cauza aceasta se creează frica asta a oamenilor de a se prezenta la cabinete din cauza unei false așteptări că ar fi prețul dublu sau triplu față de cât s-ar aștepta pacienții. Acuma, că fiecare coleg stomatolog poate să mărească prețurile de la sine putere cu 5, 10, 20 de lei, asta e o nimica toată. Dar să percepi o taxă COVID… asta mi se pare o aberație și un lucru foarte grav. Adică, neapărând nimic oficial în acest sens, este aiurea și este strigător la cer să vorbești despre așa ceva. Nu există așa ceva, nu există nici o taxă COVID. Fiecare cabinet stomatologic își manageriază activitatea în felul lui și fiecare, bineînțeles, poate ridica ușor prețurile, dar foarte ușor, având în vedere că trebuie să își cumpere niște dotări în plus, în acest mod putând să ofere și pacienților o mai bună siguranță. Adică în loc de două, trei dezinfectări, colegii mei fac cinci dezinfectări acum. Pacienților în afară de botoșei li se mai oferă acum câte o bonetă pentru păr sau în loc de babețică, pacientul poate primi un halat de unică utilizare. Toate acestea costă, un leu, doi, cât or costa. Multe dintre acestea, înainte nu se foloseau. Cei 10, 20 de lei pe care acum colegii mei stomatologi îi percep acum în plus se justifică. Dar taxă de COVID, așa ceva nu am pomenit”, a declarat pentru Bistrițeanul.ro, Dr. Marius Nicolae Pop, președintele Colegiului Medicilor Stomatologi Bistrița.
UPDATE:
În urma publicării acestui articol mai mulți bistrițeni s-au adresat redacției Bistrițeanul.ro și ne-au povestit că au fost puși să plătească o taxă suplimentară pentru echipamente speciale. Unii ne-au trimis și dovezi: