1.6 C
Bistrița
duminică, februarie 23, 2025

Povestea bistrițencei care a lăsat agitația Clujului pentru a face cămăși populare într-un colț de rai din Târlișua

Roxana Baias a lăsat agitația Clujului și și-a urmat soțul în Târlișua, unde acesta a repus pe picioare atelierul de tâmplărie al tatălui său, iar clujeanca face cămăși populare ca acum un secol.

În urmă cu 5 ani, familia Baias a lăsat agitația Clujului, care le-a fost casă nu mai puțin de 12 ani, și s-a mutat tocmai în Târlișua, într-o casă bătrânească ascunsă printre dealuri.

Călin a repus pe picioare atelierul de tâmplărie al tatălui său și a refăcut casa părintească, unde s-a mutat cu soția sa Roxana și doi copii mici. Cei doi au lăsat fără să ezite confortul și oportunitățile Clujului, pentru liniștea și dealurile din Târlișua.

Roxana și Calin Baias s-au mutat în Târlișua, pe când cel mai mare dintre copii avea doar doi ani și jumătate, iar cel mijlociu doar 6 luni. Între timp, familia s-a întregit cu o fetiță, care acum are doi ani și jumătate.

Tânăra, care nu a locuit niciodată la țară până atunci, mărturisește că îi este dor de evenimentele culturale, însă în perioada pandemică, pe dealurile din Târlișua a găsit mult mai multă libertate decât ar fi avut între 4 pereți în Cluj-Napoca.

Roxana și-a organizat la Târlișua propriile evenimente și chiar șezători, fiind fascinată de lucrul de mână și portul traditional.

A lăsat contabilitatea pentru cusutul cămășilor tradiționale

Deși se specializase în contabilitate, după nașterea primului copil, Roxana a simțit nevoia să facă ceva diferit în puținul timp liber, așa că s-a înscris la Școala Populară de Artă „Tudor Jarda” din Cluj, secția țesut-cusut.

„Am studiat tot mai mult, de drag, despre cum se realizau cămășile vechi, despre zona noastră etnografică. În momentul în care m-am mutat la țară am observat cât de mult s-au schimbat lucrurile cu privire la cusutul de mână. Adică foarte puține femei mai făceau asta, iar în târgurile de țară se vindeau costume populare sintetice, cu inserții lipite. Mi s-a părut foarte trist. Am adunat donații și am ținut mici șezători pentru fetele din sat, oferind materiale naturale din bumbac, motive tradiționale din cărți primite de la cei apropiați și cunoștințele mele adunate cu timpul”, spune Roxana.

Împreună cu alte femei din comună, Roxana studiaza permanent modele și croiuri. Produsele sunt valorificate online momentan, însă cu timpul își dorește să participe și la târguri de profil.

Mai puteți citi:

„Îmblânzitorii” de lemn din colțul de rai- Aventurosul drum din agitația orașului, la natura pură și la atelierul de tâmplărie lăsat moștenire

 

 

 

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

AMICII BUILDING angajează Inginer proiectant Instalații. Noi locuri de muncă, disponibile în Bistrița

AMICII BUILDING angajează Inginer proiectant Instalații. Locuri de muncă, disponibile și la Cabinetul de psihologie Sutea Rozalia își extinde echipa și caută logoped și pedagog de recuperare. Noi locuri de muncă, disponibile în Bistrița, la depozitul AnnaFiori.ro Sărata, STEWO Năsăud sau Restaurant Arena by Casa EMA.

RUBIN Dragobete Drive – Pentru o dragoste care merge mai departe cu Kia, Suzuki, Ssangyong și MG!

Rubin Motors Bistrița – dealer autorizat Kia, Suzuki, Ssangyong și MG îți propune să sărbătorești iubirea cu o experiență auto memorabilă! Participă la campania specială „Dragobete Drive" și ai șansa de a câștiga și o cină romantică la Hotel Roser House – un loc de poveste pe malul lacului Colibița, unde iubirea și peisajul montan se întâlnesc perfect.

5 Soluții simple pentru a-ți atinge obiectivele majore

Achiziționarea unei proprietăți imobiliare, a unei mașini, investiția în educație sau orice alt obiectiv major cu impact pe termen lung poate părea o provocare atunci când apare partea financiară. Însă, există soluții la îndemână care îți vor facilita accesul către planurile tale. Trebuie să știi unde să le cauți și cum să le accesezi.