Alexandru Uiuiu a rămas fără fotoliul de director al Direcției Județene pentru Cultură Bistrița -Năsăud în 1 iulie anul trecut. Acesta nu s-a lăsat și a dat în judecată Ministrul Culturii. După 5 luni de procese, chiar înainte de Crăciun, instanța a obligat instituția să-l repună în funcție.
Începând cu data de 1 iulie, Alexandru Uiuiu a rămas fără postul de director al Direcției Județene pentru Cultură Bistrița-Năsăud.
La acea dată, Uiuiu explica pentru Bistrițeanul.ro că motivul ar fi că acum 37 de ani, în 1984 ar fi dat fost anchetat de Miliție după ce ar fi dat foc portretului lui Ceaușescu. Ancheta ar fi fost interpretată ca o colaborare cu Securitatea și l-ar fi lăsat fără fotoliul de director.
„M-au declarat colaborator al Securității. Dosarul conține 4 file… În 1985, cazul a fost clasat. Demiterea mea din 2021 de azi pe mâine se datorează unor fapte din 1984… Când aveam 21 de ani… NU am colaborat cu vechea Securitate. Nu am avut timp, nu am avut interes. Eram printre cei mai buni studenți la facultate, eram jucător de handbal la Universitatea Cluj. Nu aveam niciun interes să fac voluntar așa ceva. A fost doar o interpretare eronată”, explica la acea dată Alexandru Uiuiu. Mai multe despre acest subiect puteți citi AICI.
Acesta nu s-a lăsat și a dat în judecată Ministerul Culturii. Dosarul a fost înregistrat în august anul trecut, la Tribunalul Bistrița-Năsăud. Înainte de Crăciun,Tribunalul Bistrița-Năsăud vine cu prima sentință în acest caz și îi dă dreptate lui Alexandru Uiuiu.
Instanța îi redă postul
„Anulează ordinul nr. 621/28.06.2021 al Ministerului Culturii, ca efect al tardivității emiterii acestuia. Obligă pârâtul (n.r. Ministerul Culturii) la reintegrarea reclamantului în funcția publică deținută anterior emiterii ordinului – director executiv, gradul II al Direcției Județene pentru Cultură Bistrița-Năsăud. Obligă pârâtul la plata salariilor indexate, majorate și recalculate și a celorlalte drepturi salariale de care ar fi beneficiat reclamantul aferent funcției ocupate anterior emiterii ordinului, începând cu data de 01.07.2021 și până la data reintegrării efective. Obligă pârâtul să plătească reclamantului suma de 5.000 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată”, se arată în sentința dată de Tribunalul Bistrița-Năsăud în luna decembrie.
Sentința nu este definitivă și poate fi atacată, caz în care dosarul ajunge pe masa judecătorilor de la Curtea de Apel Cluj.
Ptr cei ce ling pana la fund strachina vecina…aviz subiectului!