O parte din versant îți oferă un splendid „tablou” cu Valea Bârgăului, iar celălalt un peisaj cu spectaculosul lac Colibița. Este Muntele Căsaru, care poate fi exploatat și explorat într-un traseu turistic amenajat de Primăria Tiha Bârgăului și ocolul silvic din zonă.
Un munte desparte Drumul Național 17 și Valea Bârgăului de spectaculosul lac Colibița. Muntele Căsaru poate fi de mai bine de doi ani explorat și exploatat într-un traseu turistic presărat cu indicatoare cu explicații despre animalele care pot fi întâlnite în această pădure, dar și cu un foișor, ce oferă o priveliște cu Valea Bârgăului, ce-ți taie răsuflarea.
„Am făcut acest traseu cu cheltuieli minime. Ne-am dorit ca turiștii care vin în Colibița și în zonă să aibă unde să iasă. Mai mult din Cluj am văzut că vin aici. Lasă mașina jos și o zi și-o petrec pe munte. Ne-am dorit să nu ducem mașinile până sus, sus, pentru că e frumos să auzi păsările, să te bucuri în liniște de acest traseu”, a povestit la Bistrițeanul Live primarul comunei Tiha Bârgăului, Vasile Șut.
Potrivit acestuia, traseul este unul mediu spre dificil și poate fi străbătut în câteva ore. Traseul, cu o potecă amenajată, merge până în vârf și îți permite să admiri atât Valea Bârgăului, cât și lacul Colibița.
Primarul Vasile Șut spune că nu vrea să se oprească aici, pregătind o surpriză pentru cei de ajung în zonă.
Traseul este legat și de zona de picnic Valea Străjii. Acesta are acces și din DN17. Printre atracțiile principale care pot fi admirate se numără microcanionul și cascada Sărărița, situate la 2 km de Valea Străjii. Turiștii pot admira în siguranță cascada și bazinetul de pe o scară cu 45 de trepte. Mai pot fi admirate cazematele din beton din al Doilea Război Mondial.
Puteți afla mai multe despre acest traseu din emisiunea la care a fost invitat primarul comunei Tiha Bârgăului, Vasile Șut: