Cererea de specialiști cu studii superioare este în continuă creștere. În ultimul trimestru, numărul locurilor de muncă pentru absolvenți de studii superioare a crescut cu 47% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Ca urmare a nevoii tot mai mari de candidați cu studii superioare, competiția atragerii acestora este tot mai mare între companii. Eforturile de recrutare sunt și ele pe măsură. Totuși, salariul rămane în continuare factorul decisiv înainte de alegerea unui job nou. Aproape pe picior de egalitate în balanța angajaților se află oportunitățile de avansare dar și beneficiile extrasalariale.
În Bistrița, cei mai căutați specialiști în acest moment sunt cei din departamentele de vanzari, alimentație și distribuție.
În 2021, salariul minim pentru cei cu studii superioară se păstrează neschimbat, ca în anul trecut. Salariul minim brut pentru lucrătorii cu studii superioare rămâne 2.350 de lei, adică la același nivel din anul 2019. La acest nivel salarial, remunerația netă (în mână) primită de angajat este de 1413 lei, iar costul total plătit de firmă, de 2403 lei.
Separat, în firmele care activează în domeniul construcțiilor, salariul minim rămâne la 3000 de lei brut.
„În perioada 1 ianuarie 2020 – 31 decembrie 2028, pentru domeniul construcțiilor, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată este tot de minimum 3.000 lei lunar, fără a include indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună” – așa cum prevede Ordonanța de urgență 114/2017, modificată prin OUG 43/2019.
Daaaaa… ce sa va povestesc ! Toti vor sa aiba ca angajati ” doctor in stiinte ” … si sa le dea ” salar minim pe economie ” , ca merge dracu la ei . In strainatate pana si ” femeia care matura pe scari „… are salar mai mare ca un inginer incepator de aici din Romania ! Sa ai studii superioare si sa ajungi ” sluga ” la un nimurus cu 4 clase ( cel mult 10 ) … apoi chiar ca iti vine sa le dai foc !