Eugen Teodorovici a reușit să-și urce studenții în cap, după mai multe afirmații ce-i vizează direct. Dacă la reducerea biletelor gratuite CFR pentru studenți, aceștia doar au vociferat, declarația privind „interzicerea” părăsirii României a stârnit valuri de reacții. „Statul investește bani în studenți, dar îi investește prost!”, a reacționat un bistrițean care e student și și angajat în Paris.
Ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici, a reușit să-și pună studenții în cap. Acesta a găsit modalități de a face economie și a aduce bani la Bugetul Statului lovind tocmai în studenți.
Prima idee a fost de a reduce numărul de bilete gratuite cu trenul, de care studenții beneficiază. Mai multe despre acest subiect puteți reciti AICI.
Teodorovici: Gata cu plimbatul gratuit pe calea ferată, pentru studenți!
Această decizie a stârnit vociferări printre studenți. Dar ca și cum nu ar fi fost destul, Eugen Teodorovici a mai venit cu încă o idee.
„Nu cumva ar fi corect din toate punctele de vedere ca studenţii, un număr de ani de zile să lucreze în România după terminarea facultăţii? Statul român investeşte foarte mult în studenţi, dar după aceea marea lor parte se duc… (să muncească în alte state – n.r.)”, a declarat Eugen Teodorovici, duminică seara, la Antena 3.
Această posibilă condiționare a studiilor superioare cu rămânerea în țară a stârnit valuri de reacții.
Bistrițeanul Dan Mădălin Pavel, care e și student dar și angajat, culmea, al Ministerului Finanțelor din Franța, și-a exprimat opinia vis-a-vis de acest aspect, pe pagina sa personală de Facebook. Acesta a recunoscut că statul român investește bani în studenți, dar îi investește PROST.
Într-un interviu acordat anterior Bistrițeanul.ro, Mădălin explica faptul că în România nici nu ar găsi de lucru în domeniul în care el se pregătise. Iar în Franța, două ministere și alte companii mari s-au „bătut” pentru el.
Mai jos, postarea integrală a studentului și angajatului la Paris:
„Nemaiștiind cum să «convingă» românii să rămână în țară sau să se întoarcă în România, ministrul Teodorovici lovește din nou, de data aceasta dorind să îi oblige pe studenți să rămână în România după finalizarea studiilor. Explicația lui: statul român investește foarte mult în studenți, iar mulți dintre aceștia se duc să muncească în altă țară.
Aberație totală.
Principalul contraargument este că unul dintre pilonii pe care s-a format și funcționează Uniunea Europeană este libera circulație a persoanelor. Iar aici, nicio explicație suplimentară nu mai e necesară.
În al doilea rând, problema este că statul investește bani în studenți, dar îi investește prost. Să luăm exemplul Franței: dacă obții o bursă de studiu, iar tu ești absent la mai mult de 3 ore la același curs sau dacă nu te prezinți la examene, dai bursa înapoi. În plus, cele 3 absențe îi dau voie profesorului să îți scadă nota la un anumit curs sau, mai rău, la 3 absențe nu promovezi din start acel curs. Deci prezențele sunt obligatorii, iar fiecare profesor știe că trebuie să facă prezența, lista cu semnătura fiecărui student transmițând-o mai apoi la secretariat. În acest caz, orice student bursier (și nu numai) se simte constrâns (în sens bun) să meargă la facultate.
În România, statul oferă locuri bugetate, dar nu impune studentului nicio prezență obligatorie la cursuri, nimic. Un student român poate să primească timp de un semestru o bursă de câteva sute de lei (pe lângă locul bugetat), dar să nu meargă la niciun examen (din fericire, acel student cu siguranță nu mai primește bursă în semestrul II). Pe lângă asta, statul finanțează mult prea multe locuri bugetate. Ce ar fi ca acele locuri să fie acordate doar unui număr redus de studenți, care într-adevăr merită? Nu din 150 de studenți, 100 sunt la buget.
Din punctul meu de vedere, odată ce reușești să obții un loc la buget și o bursă de studiu, nicio absență nu ar trebui trecută cu vederea.
Pe lângă asta, să nu mai spun că statul nu te încurajează în niciun fel să rămâi în țară. După 5 ani de studii, câștigi mai puțin decât un șofer la Primărie, niciun avantaj, nimic. Dacă în România aveam beneficiile și oportunitățile pe care le-am avut în Franța, aș fi rămas în România cu siguranță. Dar la noi, valoarea vine pe locul 2. Încă.
Sunt convins că o astfel de aberație nu se va materializa curând, dar mă uimește cum un ministru poate debita așa ceva, fără nicio cenzură.
Și se miră de ce Diaspora și tineretul nu îi votează… Se miră degeaba.”