-0.3 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

Statul îți dă bani ca să-ți angajezi bonă! CARE sunt condițiile:

Șeful Statului a promulgat o lege privind acordarea de ajutor financiar pentru plata bonelor. Valoarea acestui ajutor poate ajunge până la 710 lei, în funcție de veniturile familiei solicitante. CARE sunt condițiile de acordare:

La începutul acestei săptămâni, președintele Klaus Iohannis a promulgat o lege prin care se acordă un nou ajutor financiar familiilor cu copii.

Este vorba de o sumă de bani ce are ca și destinație plata bonelor.

CINE POATE BENEFICIA

Beneficiarii acestui ajutor financiar sunt cei ale căror venituri nete lunare pe membru de familie nu depăşesc 3.500 de lei şi care se află în una din următoarele situaţii:

  • este părintele la care copilul locuieşte în mod statornic;
  • are calitatea de reprezentant legal al copilului şi se ocupă de creşterea şi îngrijirea acestuia;
  • este persoana desemnată de părinte pentru întreţinerea copilului, pe perioada absenţei părinţilor, conform prevederilor art. 104 din Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
CARE SUNT CONDIŢIILE

Pentru a primi acest ajutor financiar, posibilii beneficiari trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:

  • să fie cetăţean român, cetăţean al altui stat sau apatrid, cu domiciliul în România, în condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare;
  • sunt angajate cu contract individual de muncă ori în baza unui raport de serviciu, desfăşoară activităţi independente, obţin venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activităţi agricole, silvicultură sau piscicultură, ori exercită o funcţie de demnitate publică sau asimilată.
  • Pot beneficia de ajutorul financiar şi persoanele care nu îndeplinesc condiţiile prevăzute la alin. (1) lit. b) dacă îndeplinesc în mod cumulativ următoarele condiţii:
  • sunt şomeri indemnizaţi sau sunt înregistrate în evidenţele Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, la data solicitării, ca persoană în căutarea unui loc de muncă;
  • nu au refuzat maximum două oferte de muncă din partea Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.
  • Acordarea ajutorului financiar se efectuează numai pentru copilul care nu este înscris la creşă/grădiniţă sau pentru care solicitantul nu a refuzat un loc la creşă/grădiniţă ori nu a retras copilul de la creşă/grădiniţă.
CARE E VALOAREA AJUTORULUI FINANCIAR

Ajutorul financiar se acordă pentru fiecare copil de vârstă preşcolară, în funcţie de nivelul veniturilor nete lunare pe membru de familie, după cum urmează:

a) până la 2100 lei – 710 lei;
b) de la 2101 lei până la 2500 lei – 550 lei;
c) de la 2501 lei până la 3000 lei – 390 lei;
d) de la 3001 lei până la 3500 lei – 250 lei.

La determinarea venitului net lunar se ia în considerare media veniturilor nete realizate de beneficiar în ultimele 6 luni anterioare solicitării dreptului la ajutorul financiar, în condiţiile art. 8 alin. (1) din Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare.

CUM SOLICIȚI ACEST AJUTOR:

Ajutorul financiar se acordă pe bază de cerere şi documente doveditoare care atestă îndeplinirea condiţiilor prevăzute de prezenta lege:

  • copie după documentul de identitate al persoanei prevăzută la art. 2;
  • copie după certificatul de naştere al copilului/copiilor pentru care se solicită ajutorul;
  • copia documentului prin care se atestă calitatea de reprezentat legal al copilului/copiilor;
  • adeverinţe privind veniturile nete realizate în ultimele 6 luni de membrii familiei, eliberate, după caz, de angajator sau entitatea asimilată acestuia ori de organul fiscal sau, în cazul persoanelor care desfăşoară activităţi independente, obţin venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, declaraţia fiscală prevăzută de lege, pentru categoriile de venituri prevăzute la art. 3, pentru care Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, nu prevede emiterea unei decizii de impunere din partea organului fiscal central;
  • copia documentului în baza căruia se desfăşoară activitatea de bonă în condiţiile art. 7 din Legea nr. 167/2014.

Legea intră în vigoare la 60 de zile de la publicarea ei în Monitorul Oficial.

 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...

DELICE PAN angajează inginer tehnolog în industria alimentară. NOI locuri de muncă, în Bistrița

Brutăria Delice Pan angajează inginer tehnolog în industria alimentară, iar GB Instaplan  caută sudori, instalatori, electricieni și lăcătuși. La Clinica SANOVIL Bistrița este nevoie de farmacist, asistent medical generalist și infirmieră. Oferta completă, mai jos: