Stațiunea Sângeorz-Băi are o nouă stemă – un ulcior stilizat. Care este semnificația simbolurilor ce caracterizează noul brand al stațiunii:
„Înțelegând importanța tradiției bine înrădăcinată în cultura și viața românilor din multe părți ale țării, ne-am inspirat din cromatica ceramicii transilvănene și tot din acest capitol am luat și “tușa” pensulei cu care ceramica era decorată de artiștii vremurilor de altădată.
Prin legătura cu natura, considerată sfântă, aceștia o ilustrează în mod constant, astfel “sufletul” poporului român e pus în valoare de fiecare dată prin decorarea acestor obiecte de întrebuințare zilnică, care s-au dovedit că pot “aduna/păstra/depozita” timpul în ele”, se explică pe site-ul sangeorzbai.ro.
Simbolurile care caracterizează noul brand al Stațiunii Sângeorz-Băi sunt apa și pana de păun.
„APA, un element sacru al naturii și valorificată de locuitorii zonei ca fiind “tămăduitoare”, este reprezentată prin aspectul “fluid” al întregii compoziții. Piesele din ceramică, având forme ușor neregulate, la fel ca ulciorul ilustrat, sunt o dovadă vie a manufacturii și a meșteșugului, care este transmis din generație în generație până în ziua de astăzi.
PANA DE PĂUN, puțin reprezentată de poporul român în general și mai mult de cei din Ținutul Grăniceresc Năsăudean, este și ea integrată discret în compoziție prin modul de îmbinare al formelor care compun și delimitează în ansamblu, ULCIORUL„, potrivit sursei citate.
Orașul Sângeorz-Băi a fost atestat încă din 1245, atunci cu numele de “Sanct Gurgh”, însă apare prima dată ca fiind un loc unde apele minerale vindecă abia în anul 1770, pe harta Imperiului Austriac.
În anul 1876, stațiunea a primit denumirea de “Hebe”, care sugerează proprietățile apelor minerale păstrate până în ziua de azi, acelea de vindecare și revitalizare a minții și a corpului.
Sursă foto sangeorzbai.ro